Orban: După 15 mai se vor ridica restricțiile de circulație dar elevii vor purta măști la școală

Laurentiu Gheorghe | 24.04.2020

Premierul Ludovic Orban a explicat vineri seară că după 15 mai se va putea circula fără explicații dar cu mască iar restaurantele vor rămâne închise, însă despre școli nu s-a luat încă o decizie.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban s-a declarat mulțumit de evoluția numărului zilnic de infectări cu SARS-CoV-2, ceea ce determină o revenire graduală la normalitate.

În privința demiterii lui Adrian Streinu Cercel, Orban a declarat că a fost o „decizie de bun simț” pentru că acesta a făcut mai multe declarații care au provocat „efecte negative” în rândul populației.

„Evoluția din ultimele zile ne dă semnale pozitive. A crescut capacitatea de testare din ultimele zile. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la comportamentul responsabil. Evoluția ulterioară va depinde de responsabilitatea fiecărui cetățean (…) Se va renunța gradual la măsurile impuse, avem o analiză în curs de realizare pentru fiecare măsură restrictivă și analizăm eliminarea fiecărei restricții din punct de vedere al efectelor economice și al efectelor epidemiologice”, a declarat Orban la Antena 3.

Premierul a transmis că Executivul nu a luat o decizie privind data la care elevii se vor întoarce la școală, dar că aceștia vor fi nevoiți să poarte măști în timpul orelor:

„Nu am luat nicio decizie referitoare la școli, facem o analiză extrem de aprofundată privind riscurile. Dar cu siguranță elevii și profesorii vor trebui să poarte măști la ore (…). Sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni. Îmi doresc ca, voluntar, toți cetățenii români să respecte regulile. În ce privește libertatea de mișcare, nu va mai exista nicio restricție, vom putea să ieșim din casă fără declarație și vom putea și pentru alte motive decât cele pentru care ieșeam până acum”, a mai declarat premierul.

Întrebat dacă demiterea lui Adrian Streinu Cercel a fost o „răfuială personală”, Orban a declarat că nu a reprezentat o chestiune privată, ci o „decizie de bun simț” după ce acesta a făcut mai multe declarații controversate care au provocat panică:

„Domnul Cercel a fost schimbat din funcția de președinte al comisiei anti-COVID 19, după ce a făcut mai multe declarații publice, ultima fiind de neacceptat, cea în care a vorbit inclusiv de ruperea bătrânilor de familii. Comunicarea publică în vreme de criză este extrem de importantă, declarațiile făcute sunt grave, produc efecte emoționale, creează efecte negative. Este o decizie de bun simț care a fost luată pentru că, vă aduc aminte, a mai făcut declarații publice privind testarea în masă”, a mai declarat Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22