Orban, după întâlnirea de la Cotroceni: Cel mai bine e să organizăm alegeri anticipate

Redactia | 10.01.2020

Premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au convenit să se organizeze alegeri anticipate.

Pe aceeași temă

"O spun clar că eu și președintele Klaus Iohannis am decis că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile europarlamentare și la prezidențiale că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână la adresa Guvernului și este absolut necesar ca cetățenii să își aleagăreprezentanții astfel încât să existe un Parlament care să fie oglinda a dorințelor românilor", a declarat Orban, la finalul întâlnirii de la Cotroceni.

Întrebat dacă va demisiona sau dacă așteaptă depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, premierul a răspuns: "Nu o să vă dezvălui strategia. Cert este că am convenit ca asta este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții de a declansa procedura alegerilor anticipate".


"Există două soluții de declanșare a procedurii alegerilor anticipate (n.r. - demisia premierului și moțiune de cenzură). În funcție de evoluția evenimentelor vom apela la una sau la cealaltă", a adăugat Orban.
​Legat de data la care vor avea loc anticipatele, Orban a spus că "ar fi util și bine" să fie simultan cu localele sau la o dată cât mai aproape de alegerile locale.


"Am desemnat un grup de lucru, o echipă de discuții. În ceea ce ne privește, asta e convingerea noastră că România are nevoie de alegeri anticipate", a precizat premierul.
Întrebat dacă va avea discuții și cu PSD legat de organizarea alegerilor, Orban a răspuns: "Ce să discutăm cu PSD când obiectivul nostru e să eliberăm România de PSD".

Declarațiile lui Orban după întâlnirea de la Cotroceni:

  • I-am făcut o informare detaliată președintelui referitoare la vizita oficială efectuată la Bruxelles, cu oficialii UE, NATO. Ne-am coordonat pozițiile și i-am prezentat președintelui o informare detaliată.

  • A doua temă de discuție a fost legată de anticipate. O spun clar, președintele Românei și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate.

  • Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru PE și prezidențiale că nu mai vor PSD la putere, că Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentații și Parlamentul să fie oglinda fidelă a opțiunilor cetățenilor români, care să fructifice la maxim beneficiile apartenenței la UE.

  • Vă dați demisia? Nu o să dezvălui strategia. Am convenit că este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții pentru declanșarea procedurii de anticipate. Vom aplica cele mai bune soluții astfel încât să atingem obiectivul de a reda puterea în mâna oamenilor.

  • Ar fi util și bine să fie simultan cu localele în cazul în care vom reuși să derulăm procedura necesară, la o dată cât mai apropiată de locale dacă nu va fi posibil odată cu localele. România are nevoie de alegeri anticipate.

  • Vor fi cu siguranță anticipate în acest an? Asta nimeni nu poate să garanteze 100%. În ce privește dorința președintelui și a mea și a PNL această opțiune există și este 100%.

  • Aș prefera să nu mai intrăm în discuții tactice. Cert este că noi vrem ceea ce își doresc marea majoritate a românilor, ca în România să existe un Parlament care să respecte fidel dorința cetățenilor, ceea ce nu e cazul acum. Obiectivul nostru e să scoatem PSD așa cum e azi și din Parlament, pentru că altfel va torpila toate măsurile Guvernului și președintelui.

  • Cum veți ajunge la anticipate dacă PSD nu vrea? O să voteze ei Guvernul PNL? Vă dați seama că o să râdă toată țara de ei?

  • Am discutat și despre termenul limită pentru anticipate, încă nu îl spun, pentru că trebuie să mai facem o analiză între momentul convocării alegerilor și data alegerilor. Sunt proceduri care trebuie respectate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22