Orban: Guvernul și-ar putea asuma răspunderea în parlament pentru OUG 114

Dora Vulcan | 27.11.2019

Guvernul este dispus să-și asume răspunderea pentru modificarea OUG dacă nu va avea susținere în parlament pentru modificarea ei, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

Asumarea răspunderii vulnerabilizează guvernul, pentru că este momentul în care opoziția poate depune moțiune de cenzură, remarcă G4Media.ro. În cazul în care nu o face, proiectul pentru care guvernul și-a asumat răspunderea este considerat adoptat.

Marți, la conferința „Buget și fiscalitate 2020, organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE și American Chamber of Commerce in Romania, Ludovic Orban a spus că va face corecții la ordonanța care a adus taxe ”tâmpite” sectorului bancar și energetic și care a generat prețul duble la importurile de energie electrică.

”Vrem să facem corecții la OUG 114, care e un act criminal. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite; pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fii competitiv în asemenea condiții? Aici au adus reglementările și politicile statului monopolist în domeniul energiei”, a spus miercuri premierul Ludovic Orban la conferința cu tema „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”. El s-a referit copios la măsurile ”mincinoase și perfide care au fost introduse în sistemul fiscal”.


Principalele declarații ale premierului (monitorizare Hotnews.ro):

 • Am ajuns să impunem niște prețuri la gaz și energie electrică absolut aberante. Nu ne putem atinge de reglementările din domeniul construcțiilor. Ele nu ar fi trebuit introduse, dar odată introduse au produs consecințe.

 • Supraimpozitarea part-time-ului e inechitabilă.

 • Supra-acciza la combustibil ar trebui retrasă.

 • Ne dorim o mai bună colectare. Colectăm foarte puțin.

 • Avem o impozitare a muncii mai mare decât media europeană.

 • Există un impozit pe proprietate mai mic decât media europeană.

 • În privința politicii bugetare, lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor va fi o apocalipsă bugetară. Nu va fi, vă spun sincer. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie luate pentru a susține plata pensiilor.

 • Evident, deficitul bugetar era mai mare decât cel prezentat la 9 luni. A fost mascat, amânând cheltuieli și punându-le în seama mediului de afaceri. Prin ne-rambursarea de TVA, Statul ținând banii pentru a-i cheltui pe cine știe ce. Sunt de asemenea întârzieri și de un an de zile la decontarea concediilor. Sunt lucrări nedecontate- ultimul decont pe PNDL a fost pe 16 septembrie. Situațiile de lucrări au fost depuse, avizate, dar neplătite.

 • Bugetul pe 2020 va fi greu de făcut, întrucât avem constrângeri puternice.

 • Ce au făcut guvernele anterioare? Au stimulat cererea.

 • Tendința trebuie să fie una de echilibru bugetar

 • Autoritățile locale se pot împrumuta, dar sunt obligate să folosească banii pentru investiții. De ce să nu facem acest lucru și cu bugetul Statului. Să avem deficit, dar banii să îi investim ca să ți se întoarcă parțial acei bani în anii care urmează.

 • Creșeterea artificială a cererii fără a stimula producția din România a dus la creșterea importurilor și a prețurilor. Așa cum au făcut și voucherele din turism- au dus la creșterea prețurilor, că astea sunt regulile pieței

 • Sunt de acord că e fundamentală comunicarea. Dar la noi, educația economică nu a reprezentat un obiectiv al liderilor politici sau a televiziunii publici, așa cum s-a întâmplat în alte țări.

 • Închei prin a vă spune că marile noastre probleme sunt legate de deficitul de spirit antreprenorial, de faptul că cifrele de școlarizare nu sunt corelate cu piața muncii....

 • ANAF i-a pus pe oameniide afaceri să-și ia case electronice de marcat, dar ANAF nu a cumpărat serverele necesare. Ideea e sa ai niște parteneri de încredere.

 • Știți că în România s-au desființat ștampilele, cu excepția Trezoreriei. Iar acolo, degeaba depui online, că trebuie să te prezinți și cu hârțoagele în persoană că altfel nu ți se procesează...Asta-i România în care trăim!


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22