Orban, președinte al Camerei Deputaților, Anca Dragu la Senat. Primul scandal AUR în parlament

Redactia | 22.12.2020

Ludovic Orban a fost ales luni noaptea, în jurul orei 2.00, președinte al Camerei Deputaților, în al doilea test la vot al alianței PNL – USR PLUS – UDMR. Anca Dragu a fost aleasă președinte al Senatului.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban a fost ales luni noaptea, în jurul orei 2.00, președinte al Camerei Deputaților, în al doilea test la vot al alianței PNL – USR PLUS – UDMR.

El l-a învins pe Alfred Simonis (PSD) într-o cursă marcată de scandalul făcut de deputații AUR, în frunte cu George Simion. Președintele de ședință, deputatul AUR Lucian Feodorov, a închis ședința imediat după validarea mandatelor, dar plenul și-a continuat procedurile cu alt președinte, desemnat în ordinea vârstei. Aceștia au părăsit sala de plen luni seară, invocând un presupus blat între restul partidelor pentru înscăunarea lui Orban, și au vrut să închidă ședința plenului înainte de vot. În jurul orei 1.00 a revenit și AUR în ședință, iar președintele George Simion se anunță pe sine însuși ca șef de grup.

Din 291 de deputați prezenți, cu 289 voturi valabil exprimate, Ludovic Orban a primit 179 voturi, iar Alfred Simonis – 110 voturi. Iusein Ibram, președintele de ședință, a anunțat că Ludovic Orban a fost ales președinte și i-a urat „un mandat ușor și lung”.

Ludovic Orban a spus despre parlamentarii AUR că sunt „niște oameni care nu înțeleg ce înseamnă să fii parlamentar al României”.

Vicepreședinții Camerei sunt: Marius Budăi (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Laurențiu Leoreanu (PNL) și Cristina Prună (USR PLUS). În urma înțelegerii dintre liderii grupurilor parlamentare, în această sesiune PSD va deține două posturi de vicepreședinte, iar PNL și USR PLUS câte unul.

AUR a declanșat luni noapte un prim scandal în Parlament, după ce deputații partidului populist au plecat din Camera Deputaților, motivând că ar exista un presupus blat între celelalte partide care să faciliteze alegerea lui Ludovic Orban ca președinte al Camerei. Scandalul s-a declanșat când liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache a cerut ca şedinţa de plen să fie prelungită, după depunerea jurământului de către deputaţi, pentru alegerea preşedintelui Camerei. Deputații AUR s-au opus prelungirii, iar preşedintele de şedinţă Lucian Feodorov (AUR), a închis şedinţa şi a plecat de la tribună.

După ce liderul deputaților PNL a propus prelungirea ședinței, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că va candida la şefia Camerei Deputaţilor împotriva lui Ludovic Orban, și a cerut un vot în aceeași noapte. Liderul AUR, George Simion, a acuzat PSD că a făcut blat cu PNL:

„Am înţeles că aţi făcut blat cu PNL. Ieşim din sală, domnul preşedinte a declarat şedinţa închisă şi toată ţara se uită la acest blat. (…) Aţi făcut un blat, aţi împărţit toate funcţiile, comisiile, mai staţi un pic băieţi”, a replicat Simion, citat de Agerpres.

În acel moment, decanul de vârstă al Camerei, care este deputat AUR și conducea ședința, a declarat ședința închisă.

Astfel, Lucian Feodorov a anunțat că au fost validate 329 de mandate de deputat și 322 de deputați au depus jurământul, așa încât a fost constituită Camera Deputaților. Și apoi a declarat ședința închisă.

Când a fost întrebat de ce a închis Feodorov ședința: George Simion a spus ”poate era obosit”.

Gabriel Andronache (PNL) a anunțat că, dacă preşedintele decan de vârstă părăseşte şedinţa, el va fi înlocuit cu următorul decan de vârstă şi va continua şedinţa.

Următorul decan de vârstă, Mircea Chelaru, tot de la AUR, a refuzat și el reluarea ședinței.

În cele din urmă, ședința Camerei a fost reluată sub președinția lui Iusein Ibram, de la grupul minorităților, care a prelungit ședința.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22