Orban: Respingerea guvernului în parlament nu duce la căderea sa, doar moțiunea de cenzură o face

Dora Vulcan | 26.08.2019

Orban a explicat luni, după anunțul ALDE că părăsește guvernarea, de ce pierderea votului de încredere cerut parlamentului nu duce și la căderea guvernului, făcând, astfel, necesară, moțiunea de cenzură.

Pe aceeași temă

Explicațiile sale survin declarațiilor făcute de liderul Pro România, Victor Ponta, care a spus că liberalii îi fac un serviciu lui Dăncilă, pentru a o ușura de povara guvernării, când, în condițiile pierderii majorității, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, guvernul va cădea la votul de încredere al parlamentului.

Ludovic Orban, liderul PNL, a susținut luni că votul de încredere al Parlamentului pe care guvernul Dăncilă e obligat să îl ceară după schimbarea compoziției politice a guvernului nu garantează dărâmarea executivului.

"În conformitate cu prevederile constituţionale, pentru ca premierul să se ducă la preşedinte pentru remaniere în urma schimbării compoziţiei politice a cabinetului, are nevoie de sprijinul Parlamentului. Dar nu există nicio prevedere constituţională care să stipuleze în mod expres şi clar, de asemenea, nu există nicio decizie a Curţii Constituţionale care să spună acest lucru că în cazul în care premierul vine în Parlament să înlocuiască miniştrii ALDE cu miniştrii PSD, deci nu primeşte votul Parlamentului, Guvernul cade. Nu cade, ci pur şi simplu rămâne în funcţiune Guvernul, probabil trebuie să ajungem din nou la o sesizare a CCR care să interpreteze situaţia creată şi asta nu face altceva decât să menţină în funcţiune Guvernul Dăncilă o bună perioadă de vreme. Cine spune că respingerea restructurării guvernamentale reprezintă soluţia pentru dărâmarea Guvernului, înseamnă că nu a citit Constituţia sau de fapt încearcă să ţină cât mai mult în viaţă Guvernul Dăncilă", a afirmat Orban.

Orban s-a referit la procedura reglementată de Articolul 85 din Constituție. Legea supremă prevede la articolul 85, alineatul trei, că în cazul în care se schimbă componența politică a guvernului, este nevoie de un nou vot în Parlament care să testeze dacă guvernul mai are sau nu majoriate.

”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Or, având în vedere că ALDE a anunțat plecarea de la guvernare, structura politică a executivului se schimbă, iar guvernul Dăncilă e obligat să meargă la votul de încredere al Parlamentului.

Dar Orban a susținut că moțiunea de cenzură este singurul mod în care guvernul Dăncilă poate fi dărâmat. El a anunțat luni că liberalii încep săptămâna trecută strângerea semnăturilor pentru moțiunea de cenzură anti-Dăncilă. Moțiunea va fi depusă ”când vom avea numărul de semnături mai mare decât majoritatea parlamentară, adică peste 233 semnături, ca o garanție că va trece”, a spus Orban.

El a precizat că liderii grupurilor parlamentare au fost mandataţi să discute cu toate grupurile din Parlament pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

Orban a spus că aşteaptă ca moţiunea să fie susţinută de opoziţie.

"Astăzi Vasilica Viorica Dăncilă, chiar confruntată cu noua situaţie, aceea de guvern care nu mai are sprijin majoritar în Parlament, a spus că merge mai departe. Sigur că mi-aş dori să meargă cât mai departe de guvernare şi să reuşim ca prim moţiune de cenzură să punem capăt acestei guvernări. În rest, vă repet, un eşec al unui vot al Guvernului în ceea ce priveşte votul în Parlament pentru remanierea guvernamentală ca urmare a schimbării configuraţiei politice a Guvernului nu duce, conform prevederilor constituţionale, la căderea Guvernului, ori ceea ce avem noi ca obiectiv este căderea acestui guvern", a mai spus el.

El a spus că obiectivul PNL este „căderea acestui guvern” şi organizarea de alegeri anticipate, arătând că moţiunea de cenzură va fi depusă când vor exista peste 233 de semnături, ceea ce ar asigura că moţiunea va trece.

Orban a spus că i se pare "normală” poziţia ALDE care a anunţat că, odată cu trecere în opoziţie, va vota moţiunea de cenzură.

"Cine nu susţine această moţiune de cenzură înseamnă că susţine Guvernul Dăncilă", a adăugat Orban.

Orban a mai spus că va discuta inclusiv cu UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

El a spus că PNL "este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării” el explicând că PNL vrea să guverneze alături de parteneri care "agreează viziunea” PNL şi principalele obiective din programul de guvernare al partidului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22