Orban: Șomajul tehnic va fi prelungit cel puțin până la 1 iunie

Laurentiu Gheorghe | 11.05.2020

Orban a anunțat, luni, de la Curtea de Argeș, ca va fi adoptata o ordonanță de urgenta prin care se vor stabili masurile care vor fi extinse din perioada stării de urgenta în cea a stării de alerta.

Pe aceeași temă

Cum procesul legislativ, chiar și în regim de urgență, pentru adoptarea unui proiect de lege, durează mai mult decât cele trei zile care ne mai despart de 15 mai, când expiră starea de urgență, premierul Ludovic Orban a anuntat cum va proceda ca din 15 mai sa existe totusi un cadru legislativ pentru masuri anti-Covid-19.

„In ceea ce priveste dreptul de care beneficiaza un parinte ca sa stea cu copilul, va fi valabil pana la inceputul vacantei scolare. (...) Va face obiectul ordonantei de urgenta pe care o vom adopta tot joi. Joi practic vom adopta prin ordonanta de urgenta toate masurile care au fost stabilite pentru perioada starii de urgenta care au generat drepturi, facilitati, avantaje pentru diferite categorii si vom stabili care sunt masurile pe care le extindem dincolo de situatia de urgenta in perioada starii de alerta”, a declarat premierul.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că plata şomajului tehnic va fi prelungită până cel puţin la data de 1 iunie.

„În cazul şomajului tehnic vom prelungi plata şomajului tehnic cel puţin până la data de 1 iunie, urmând să menţinem şomajul tehnic doar în acele domenii în care vom menţine restricţii după data de 1 iunie”, a spus Orban.

După această dată, Guvernul ia în calcul înlocuirea şomajului tehnic cu o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţii companiilor, care din cauza închiderii totale sau parţiale, au fost nevoite să trimită salariaţii în şomaj tehnic.

Premierul a explicat și ce se va întâmpla cu părinții care trebuie să se întoarcă la lucru după ce expiră starea de urgență. El a anunțat că joi va fi adoptat un proiect de ordonanță astfel încât părintele să poată sta cu copilul și după data de 15 mai.

„În ceea ce privește dreptul unui părinte de a sta cu copilul, (acest drept - n.r.) va fi valabil până la începutul vacanței școlare. Asta este regula, va face obiectul OUG pe care o vom adopta joi”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a facut un apel la cetateni ca, dupa 15 mai, sa continue sa respecte regulile si recomandarile autoritatilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22