Orban: Triaj la locul de muncă sau la şcoală cu termometre, măști în școli, parcurile deschise

Redactia | 24.04.2020

Ludovic Orban spune că printre măsurile de relaxare care urmează a fi luate după încetarea stării de urgenţă s-ar putea regăsi şi posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală.

Pe aceeași temă

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie, dar că se discută că parcurile ar putea fi redeschise primele, hotelurile ar putea caza în regim de single room, iar testarea temperaturii ar putea fi obligatorie la școli și companii. Restaurantele și cafenelele mai așteaptă, pentru că riscul epidemiologic în aceste localuri este ridicat, a spus șeful Guvernului după ședința Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

"A fost o discuţie dedicată, în principal, unei analize a măsurilor de relaxare viitoare, pentru că este clar că trebuie să facem o inventariere a tuturor măsurilor restrictive care au fost luate odată cu debutul epidemiei, atât prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi, ulterior, după declararea stării de urgenţă, prin ordonanţe militare, şi să facem o analiză a acestor măsuri şi, mai ales, să stabilim nişte criterii cât se poate de obiective privitoare la cadenţa măsurilor de relaxare", a spus Ludovic Orban, la finalul întâlnirii.

Premierul a precizat că discuţiile au vizat metodologia care urmează să fie aplicată în baza unei analize a riscului epidemiologic aferent ridicării oricărei măsuri de restricţie.

"Că este vorba de libertatea de circulaţie, redobândirea de către români a libertăţii de circulaţie, că e vorba de redeschiderea şcolilor, că e vorba de reluarea transportului public - pe fiecare măsură de relaxare va exista o analiză foarte serioasă care va cuprinde evaluarea din punctul de vedere al riscului epidemiologic şi care, de asemenea, va cuprinde şi un set de măsuri aferente măsurii de relaxare. S-au discutat foarte multe idei, vă şi menţionez că mi se par idei bune, de exemplu posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice, sigur că şi aici, pentru a putea pune în aplicare o astfel de măsură, e nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura când vine omul la muncă, şi lucrul ăsta se întâmplă zilnic, iar în cazul în care persoana are o temperatură de peste 37 de grade să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID, astfel încât să se reducă posibilitatea ca oameni care ar putea fi infectaţi cu COVID să fie la muncă sau să fie în diferite locaţii publice", a explicat Orban.

În ceea ce privește purtarea măștilor de către copii în cazul redeschiderii școlilor, Ludovic Orban a menționat că președintele României a anunțat că obligația de purtare a măștii va fi pentru spații închise, iar școala e un spațiu închis, astfel că dacă se va relua activitatea în școli va fi obligatorie masca.

Parcurile fac parte din locurile publice care, dacă se respectă anumite lucruri, pot fi deschise mai repede. (…) Nu va exista o restricție pentru hoteluri, vor fi niște măsuri: să se cazeze o persoană chiar și în camere cu două paturi, mai multe persoane în aceeași cameră doar dacă sunt membri ai aceleiași familii, cu măsuri de dezinfecție. În privința restaurantelor și a cafenelelor, opiniile încă sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic este mai mare pentru că nu poți să porți mască”, a mai declarat premierul.

Orban a precizat că „ușor, ușor va exista o deschidere și a activităților și în domeniul cultural, dar după o analiză serioasă”.

Premierul a mai declarat că s-a discutat și despre posibilitatea de a schimba intervalul în care pot ieși din casă persoanele de peste 65 ani chiar înainte de 15 mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22