Ordonanta militară nr. 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se interzice exportul de cereale

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2020

Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat au prezentat joi seară noua ordonanta militara, cea de a opta, cu prevederi pentru apropierea Paștelui.

Pe aceeași temă

Iată principalele declarații făcute de cei trei demnitari:

Marcel Vela: Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor.Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate.

Principalele prevederi ale Ordonanței Militare nr. 8

 • Este permisă circulația în afara locuinței pentru următoarele categorii de persoane:

 • Posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor de pește.

 • Apicultorii care se deplesează spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie să facă dovadă pentru calitatea de apicultor.

 • Persoanele care se deplasează pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto

 • Am prelungit interdicția zorurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat. Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență.
  Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.

 • Măsuri pentru securitatea alimentara: Se interzice exportul pentru următoare produse agroalimentare: grâu, orez, orz, soia, porumb, produse de patiserie și tot ce tine ce zona produselor interzise.
  Procedurile de export pentru aceste produse aflate deja in derulare se supenda pe perioada starii de urgenta
  Se suspenda si activitatea pentru emiterea certificatelor fito-sanitare necesare pentru exportul acestor produse

 • Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

 • Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.

 • În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

 • Ca urmare a celor intamplate azi la aeroportul din Cluj, Ministerul Transporturilor va aviza orice transport aerian, chiar daca aeroporturile sunt in subordinea Consiliului Judetean

Bogdan Despescu:

 • Toti cetășenii români care vor reveni in tara in aceasta perioada vor intra in carantina. Veti sta in carantină de Paște și nu cu familia.

 • Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să facem dosare penale.

 • Am efectuat acțiuni pentru deplasarea în siguranță a 46 de vehicule cu echipamente medicale. Au intrat ieri 10.500 de persoane, dintre care 5.500 de cetățeni români.

 • Eroi sunt și polițiștii, jandarmii, militarii, alături de personalul medical. Cu toții suntem în aceeași echipă și ne aflăm în sprijinul colegilor noștri.

 • Facem apel, dragi români, să ne semnalați orice rabat de la reglementările în vigoare.

Raed Arafat:

 • N-au fost sistate ambulatoriile, nici activitățile din spitale doar că s-a dat medicului alegerea să opereze un pacient acum sau peste o lună.

 • Sunt afecțiuni, precum tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale ș.a. care nu pot fi amînate.

 • În alte cazuri, pot fi amânate, inclusiv pentru a proteja pacienții ca să nu vină în spitale unde pot fi expuși. Este o logică și sper ca toți colegii au înțeles această logică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22