Ordonanța pentru amânarea alegerilor locale a fost schimbată de PSD, Pro Romania, ALDE și UDMR

Laurentiu Gheorghe | 14.04.2020

OUG privind amânarea alegerilor locale a fost practic înlocuită de un proiect al PSD, Pro Romania, ALDE și UDMR fiind abrogate o serie de prevederi esențiale.

Pe aceeași temă

Inițiativa legislativă care înlocuiește Ordonanța de urgență pentru amânarea alegerilor locale a fost votată în Comisia juridică a Senatului, dominată de PSD și a fost semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Articolele ale ordonanței care au fost abrogate de Comisie:

  • Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;

  • Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;

  • Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

  • Eliminarea posibilității ca partidele politice, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 lei).

Amendamentul de eliminare a fost propus de senatorii Șerban Nicolae (PSD), Radu Preda (PSD), Cseke Attila (UDMR) și Csaszar Karoly Zsolt (UDMR). Membrii PNL și USR din Comisia juridică a Senatului s-au abținut la votul acestui amendament.

Odată cu respingerea acestor prevederi, Comisia juridică a adoptat un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de liderii PSD, UDMR, Pro România și ALDE, care prevede că:

  • Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;

  • Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n.r.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Deciziile luate de Comisia juridică urmează să fie supuse votului plenului Senatului, unde PSD are majoritate de unul singur fără aliații săi tradiționali.

Plenul are programată o ședință miercuri la ora 14:00. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Comisia juridică a păstrat din ordonanța de urgență a guvernului doar posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22