Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa raporteaza, in premiera, prezenta militarilor rusi in estul separatist al Ucrainei

T.d. | 05.08.2015

Pe aceeași temă

In ciuda angajamentului Moscovei privind neimplicarea in conflictul separatist din estul Ucrainei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) raporteaza, in premiera, un contact direct cu soldati care sustin ca fac parte din armata ruseasca.

Dupa repetate acuze din partea Kievului privind prezenta militarilor rusi pe teritoriul ucrainean si tot atatea momente cand liderul rus Vladimir Putin a respins acuzele, pentru prima data de la izbucnirea conflictului separatist din estul tarii, OSCE transmite ca a intalnit soldati rusi.

Ar fi vorba despre militari care, desi nu purtau insemne pe uniforme, ar fi spus ca fac parte din brigada 16 aeropurtata a Rusiei, potrivit cotidianului elvetian Neue Zurcher Zeitung, citat de HotNews.

Contactul dintre OSCE si militari ar fi avut loc in cadrul unei misiuni de control al unor depozite de armament din zona separatista.
 

Conflictul continua sa faca victime

Conflictul din regiunile controlate de separatistii sustinuti de Moscova a facut alte victime in persoana a patru soldati ucraineni. Asta in pofida acordului de pace de la Minsk.

De altfel, cele doua tabere urmau sa se reintalneasca pe terenul negocierilor, tot la Minsk, luni dupa-amiaza. Era avut in vedere un nou acord care sa acopere toate zonele deficitare in ce priveste incetarea focului.

Potrivit purtatorului de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lasenko, duminica, situatia din zona de conflict a fost “extrem de tensionata”, oficialul acuzand rebelii ca au lansat tiruri asupra unor cartiere locuite din Donetk si Mariupol.

“Am pierdut patru soldati, in timp ce alti 15 au fost raniti in urma unor confruntari intense si a tirurilor rebelilor”, a continuat Lasenko.
 

Rusia, imprevizibila si iresponsabila

Federatia Rusa continua sa intretina conflictul separatist din estul Ucrainei, a acuzat saptamana trecuta ambasadorul american la Kiev. Geoffrey Pyatt a catalogat actiunile Moscovei in regiune drept “imprevizibile si iresponsabile”.

Pyatt sustine ca, in timp ce Ucraina pune in aplicare acordurile semnate in februarie la Minsk, "Rusia si cei care o reprezinta nu o fac". Si aceasta, in conditiile in care solutia pe care el o vede pentru conflictul din Ucraina este tocmai aplicarea acordurilor de la Minsk.

In privinta conflictului, el a insistat ca Rusia si separatistii din estul Ucrainei sa puna in aplicare acordurile de la Minsk, inclusiv retragerea trupelor si echipamentelor rusesti. Din punctul sau de vedere, Ucraina isi respecta angajamentele asumate prin acordurile de pace de la Minsk

Ambasadorul SUA la Kiev a subliniat si ca, in ciuda faptului ca Moscova dezminte implicarea in conflictul din estul tarii vecine, drone rusesti survoleaza zilnic teritoriul ucrainean, iar sisteme de rachete sol-aer sunt operationale in zona.

Pyatt a respins categoric posibilitatea unui compromis cu Rusia in ce priveste situatia din Ucraina, ca urmare a acordului semnat in dosarul nuclear iranian.

Potrivit oficialului american, diferentele SUA-Rusia in cazul Ucrainei sunt "profunde" si "in niciun caz nu vom dilua ingrijorarile noastre ca urmare a unor chestiuni fara legatura cu acest subiect".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22