Organizație transilvăneană condamnă scăderea populației maghiare din România: Un genocid tăcut

L. G. | 03.01.2023

Populaţia maghiară din Transilvania a scăzut dramatic, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului din România, publicate vineri.

Pe aceeași temă

Amploarea declinului arată „eficacitatea genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, consideră Preşedinţia Naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT). În comunicatul remis, luni, Agenţiei ungare de Presă MTI se arată că faţă de ultimul recensământ, din anul 2011, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000 şi a ajuns la puţin peste un milion, ceea ce înseamnă că într-un deceniu comunitatea maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din membrii sa.

„Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari", se arată în comunicatul semnat de Preşedinţia Naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania, formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar. AMT a subliniat că rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, în comparaţie cu primul recensământ, care a fost organizat după schimbarea regimului, în 1992.

„Asta înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre, iar astfel, numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850", se mai arată în comunicat. AMT avertizează că dacă situaţia nu se va schimba, maghiarii din Transilvania, care cândva erau factori constitutivi ai statului, ar putea ajunge încă în acest secol la sfârşitul istoriei lor, veche de peste un mileniu.

În această situaţie gravă, Preşedinţia Naţională a AMT consideră că orice explicaţie care încearcă să minimalizeze problema sau să prezinte rezultatul ca pe un succes parţial este o infracţiune comisă împotriva comunităţii. Trebuie spus direct că cifra de un milion de persoane nu este o realizare, nu este un succes, nu este un motiv de sărbătoare, ci un dezastru grav şi alarmant.

„Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi de aceea lansăm un apel către toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile aspecte de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar", se mai precizează în comunicat.

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale - cruciale pentru păstrarea identităţii comunitare - succesului alegerilor parlamentare de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare continuă a campaniei electorale, se mai arată în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22