Ostatici retinuti într-o cafenea, la Sydney. În fereastra a fost arborat un steag islamic

P.c. | 15.12.2014

Pe aceeași temă

Ostatici erau reţinuţi luni la Sydney, într-o cafenea în a cărei fereastră a fost pus un steag islamic negru, într-un cartier din centrul oraşului, blocat de către forţe de securitate, relatează AFP, conform ziarului Gandul.

 

UPDATE. Trei persoane au ieşit în fugă din cafeneaua din Sydney, pe o uşă laterală. „Trei persoane au ieşit din clădirea din Martin Place”, a declarat Catherine Burn, adjuncta şefului poliţiei din New South Wales. „Primul lucru pe care-l vom face este să verificăm dacă ele sunt bine. Vom coopera cu aceste persoane pentru a obţine mai multe informaţii. Nu avem nicio informaţie care să sugereze că cinvea a fost rănit în acest stadiu”, a adăugat ea.

 

Martin Place, o piaţă situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe.

 

Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscripţie în arabă, pus de către ostatici într-o fereastră a cafenelei. Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

 

Este vorba despre un singur răpitor, a anunţat şeful poliţiei statului New South Wales, Andrew Scipione, fără să fie în măsură să precizeze numărul persoanelor reţinute. Forţele de ordine nu ştiu nici cu ce fel de situaţie se confruntă. "Nu am confirmat încă faptul că este vorba despre un eveniment care să aibă legături cu terorismul", a declarat Scipione.

 

Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Satul Islamic (SI), şi-a crescut nivelul de alertă faţă de ameninţarea teroristă reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care s-au întors din Irak şi Siria.

 

Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre situaţie, a anunţat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.

 

CITITI SI: FOTO Statul Islamic a EXECUTAT sase sute de barbati, membri ai MINORITATILOR RELIGIOASE

 

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Naţională, din care fac parte membri ai Guvernului său şi consilieri însărcinaţi cu probleme de securitate, pentru a face faţă situaţiei."Nu cunoaştem motivaţiile autorului, nu ştim dacă este vorba despre motive politice, dar, evident, există elemente care se îndreaptă în acest sens", a declarat el pentru presă. "Scopul violenţei politice este să le provoace frică oamenilor, pentru ca să nu mai fie ei-înşişi. Australia este o societate paşnică, deschisă şi generoasă. Nimic nu trebuie să schimbe acest lucru şi, de aceea, le cer australienilor să-şi continue ocupaţiile obişnuite", a spus Abbott.

 

Presa scrie că între zece şi 50 de persoane se află în cafenea. Mai multe persoane au fost văzute ţinând mâinile sus. Patrick Byrne, un producător de la postul de televiziune Channel Seven, a cărui redacţie se află în faţa cafenelei, a declarat că personalul postului a văzut luarea de ostatici desfăşurându-se sub ochii săi.

 

"Ne-am dus la fereastră şi am fost şocaţi să vedem persoane care-şi puneau mâinile ridicate în sus pe geamurile cafenelei", a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation.

 

Numeroase magazine au închis. Doar câteva persoane puteau fi văzute mergând pe străzi, care de obicei sunt pline de lume. "Este trist să mă gândesc că aici este la mine acasă şi că acest lucru se poate petrece oriunde", a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

 

Cu puţin înainte de anunţarea luării de ostatici, poliţia a anunţat arestarea unui bărbat, la Sydney, în cadrul unei anchete privind pregătirea unor atentate în Australia. Şeful poliţiei din New South Wales a declarat că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.

 

Suspectul, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în cadrul unei "investigaţii în curs cu privire la pregătirea unui atentat pe teritoriul australian şi ajutarea unor cetăţeni australieni să călătotească spre Siria pentru a participa la activităţi armate", se arată într-un comunicat. Poliţia a intervenit concomitent la Opera din Sydney, care a fost evacuată, aparent în urma unei alerte declanşate de un colet suspect.

 

Potrivit unor estimări, peste 70 de australieni luptă în prezent în rândul jihadiştilor în Irak şi Siria. Cel puţin 20 de au fost ucişi în regiune, iar autorităţile se tem că tot mai mulţi tineri australieni se pot radicaliza şi comite atentate pe teritoriul australian. Australia şi-a înăsprit legislaţia antiteroristă la sfârşitul lui octombrie, interzicând orice călătorie fără un motiv valabil în ţări considerate focare ale terorismului internaţional.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22