OUG-ul pentru amânarea ratelor bancare modificată drastic de PSD în Parlament. PNL o atacă la CCR

Laurentiu Gheorghe | 23.04.2020

Ordonanța privind amânarea ratelor a fost adoptată cu modificările PSD: se extind beneficiari cu restanțierii la bănci și fermieri și nu se mai calculează dobândă la dobândă.

Pe aceeași temă

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a anunțat imediat după votul în plen că va ataca la CCR proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 care modifică în sensul legii PSD condiții în care se amână plata ratelor. De subliniat că deocamdată se află în vigoare Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Orban.

„O sa atacam la CCR legea adoptata azi”, a declarat Florin Roman în plen.

PSD n-a pierdut ocazia pentru a ataca guvernul și PNL acuzând disprețul față de nevoile românilor: „Ca sa intelegm foarte clar, PNL va ataca la CCR propria ordonanta data de propriul Guvern. Noi am modificat un lucru foarte tehnic si foarte exact, niciunde in lume nu este permisa capitalizarea dobanzii, niciunde in lume nu se ia dobanda la dobanda. Daca vreti in continuare sa plateasca romanii dobanda la dobanda, atacati la CCR si sa vedem si temeiul, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolac, ca răspuns la anunțul PNL.

Potrivit altui amendament adoptat de Cameră, pentru ca o firmă să poată beneficia de amânarea plății ratelor trebuie să îi fi fost întreruptă activitatea parțial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma adoptată de guvern a ordonanţei.

De asemenea, Camera Deputaților a amendat și OUG 33/2020 în sensul că acele companii care își plătesc impozitul pe venit până pe 25 iulie, pentru trimestrul II, și până pe 25 octombrie, pentru trimestrul III, vor beneficia de o bonificație de 10% din acest impozit.

Modificările aduse OUG 37 au fost adoptate cu 208 voturi ”pentru”, 103 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri, iar cele operate la OUG 33 au trecut cu 313 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și o abținere.

Modificările aduse OUG 37/2020 (amânarea ratelor la bănci):

  • obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare .

  • pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităților publice locale apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.

Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22