Pe aceeași temă
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, s-a intilnit, joi, cu Dominic de Habsburg, pentru a discuta despre situatia castelului Bran, care a fost retrocedat in mai 2006. Cel doi au cazut de acord ca statutul castelului Bran trebuie mentinut, adica trebuie sa ramina muzeu.
"In cadrul discutiilor au fost luate in calcul trei variante: un parteneriat intre stat si familia Habsburg, achizitionarea castelului de catre statul romin sau schimbarea destinatiei de muzeu a castelului Bran. Aceasta din urma este cea mai rea varianta si nu o luam in calcul decit pentru a o evita", declarat ministrul Paleologu, citat de Evenimentul zilei.
Theodor Paleologu a explicat ca situatia castelului nu este doar problema Ministerului Culturii, ci si a Guvernului si a autoritatilor locale.
"Pe termen lung statul nu-si poate permite intretinerea castelului fara a avea si beneficii financiare. Principala noastra preocupare este pastrarea destinatiei turistice a castelului Bran, care reprezinta un exemplu pozitiv de valorificare a patrimoniului national".
In mai 2006, in urma unei decizii a Ministerului Culturii, castelul Bran, impreuna cu domeniile aferente, a fost retrocedat mostenitorului Dominic de Habsburg, hotairea fiind definitiva si irevocabila.