Parchetul General: Augustin Lazăr îndeplinea condițiile de numire ca procuror general

Redactia | 01.11.2018

Augustin Lazăr îndeplinea condiția legală privind calificativul ”foarte bine” pentru numirea sa în funcția de procuror general, transmite biroul de presă al Ministerului Public, contrazicându-l astfel pe ministrul Justiției Tudorel Toader.

Pe aceeași temă

 

 

 Parchetul General a publicat joi, pe pagina de Facebook a instituţiei, un răspuns de la CSM din octombrie 2018, în care se arată că procurorul general Augustin Lazăr a obţinut, începând cu anul 1984 până în 2016, numai calificativul "foarte bine" și că nu a fost niciodată sancţionat niciodată disciplinar.

 

De asemenea, Parchetul General a publicat hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM din aprilie 2016, prin care s-a dat aviz favorabil numirii lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general.

 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, CSM a comunicat, prin adresa numărul 22234 din 30 octombrie 2018, rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind "foarte bine".

 

De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general, aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori din 21 aprilie 2016.

 

"Semnalăm diferenţa de formulare a condiţiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbeşte despre lipsa sancţiunilor disciplinare, condiţia cerută este să nu fi fost sancţionat în ultimii trei ani, în timp ce în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului "foarte bine" la ultima evaluare şi nu la evaluarea activităţii din ultimii trei ani. Această interpretare este conformă şi practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a sancţionat niciodată un magistrat prin respingerea candidaturii pentru o funcţie de conducere sau de execuţie în situaţia în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată şi aflată la dosarul profesional. În acest sens menţionăm hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 742/2007", mai spune Parchetul General.

 

 

Toader continuă războiul cu Lazăr. Faza legalității numirii ca procuror general în 2016

 

Tudorel Toader contestă legalitatea prin care Augustin Lazăr a fost numit procuror general, susținând că dosarul de candidatură nu era complet. Posibil să se ajungă cu propunerea de revocare în fața instanței.

 

Întrebat la intrarea în sediul CSM cum comentează faptul că Augustin Lazăr a afirmat că tot ceea ce a făcut ministrul Justiţiei cu privire la dosarul de candidatură ar fi fost o încercare de manipulare, Toader a răspuns:

 

 "Aş prefera să nu comentez, pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmaţiile făcute sunt sau nu adevărate. Adică, noi riscăm să tragem concluzii înainte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu şi vă dau numai un exemplu: 15 martie, orele 12,22 - 2016. În condiţiile în care în lege spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar şi la minister se primeşte, prin mail, doar o scrisoare de intenţie şi un CV ataşat, în condiţiile în care pe 16 martie expira termenul - scrie - şi dosarul nu era complet, eu, personal, dacă eram ministru, nu îl primeam în competiţia pentru desemnarea ca procuror general din bunul motiv că dosarul lui nu era complet".

 

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat joi că afirmaţia privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.

 

"Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate în procesul de numire a procurorului general, s-a dovedit total lipsită de suport probator şi mai mult decât atât s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse, pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.

 

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat la Digi24, că nu înțelege de ce Augustin Lazăr nu se adresează unei instanțe judecătorești pentru a contesta documentul de revocare elaborat de Tudorel Toader.

 

„Este un act administrativ, și conform Constituției, orice act de acest gen poate fi atacat în justiție. (...) Nu președintele Iohannis poate decide legalitatea demersului inițiat de ministrul Justiției, ci doar un judecător”, a spus Zegrean.

 

De altfel, se pare că și procurorul general are în vedere acest demers, când a declarat că „ îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22