Parchetul Militar a cerut dentificarea jandarmilor care și-au ascuns indicativul

Dora Vulcan | 20.08.2018

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general a solicitat Jandarmeriei identificarea jandarmilor cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare de la protestul din 10 august, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procurorii militari vor să afle câţi jandarmi aveau indicativul ascuns, dacă a fost o strategie individuală sau dimpotrivă una concertată, instituţională, care ar putea dovedi premeditarea intervenţiei brutale, scrie G4Media.ro.

 

Jurnaliștii de la Passport Productions au filmat mai mulți jandarmi care au avut indicativul de pe căști ascuns cu bandă izolatoare la protestul din 10 august soldat cu violențe ale jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici. A apărut, astfel, suspiciunea că jandarmii știau dinainte că urmează să intervină violent și că s-au asigurat, astfel, că nu vor fi identificați pentru a răspunde pentru brutalitățile pe care urmau să le comită. 

 

Jurnaliștii de la Passport Productions scriu că imaginile au fost surprinse la ora 16:30, când abia au existat câteva îmbrânceli și câteva jeturi de gaze lacrimogene folosite de forțele de ordine.

 

„În imagine jandarmi în acțiune, la ora 16:30, cu numerele de identificare de pe caschete acoperite cu bandă adezivă neagră. Aceștia nu arată deloc ca oameni de toată isprava care lucrează în slujba cetățeanului și nu au nimic de ascuns”, precizează jurnaliștii. Ei mai cer Parchetului General să verifice nu doar hârtii, ci să caute și dovezi pe imaginile luate în Piața Victoriei: „Dacă Jandarmeria și-a pus documentația în ordine, asta nu este o dovadă, este cel mult un indiciu. Dovezi trebuie să gasească anchetatorii. Românii acuză Jandarmeria de crimă, iar investigatorul pare că se erijează în vorbitorul Jandarmeriei și ne spune ce arme au folosit forțele de ordine, că știu de la ei, de la jandarmi, deci sigur e pe bune.”

 

În urmă cu o săptămână, prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, dădea asigurări că jandarmii care au participat la violențele din 10 august vor fi identificaţi după numărul de pe cască.

 

„Există modalităţi specifice de identificare, ei au un număr de identificare pe cască şi am remarcat acest lucru, cunoaştem acest lucru şi evident că mai devreme sau mai târziu îi vom identifica”, spunea procurorul Corbu.   

 

 

Foto, Passport Productions

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22