Parintii vor putea decide sa nu-si vaccineze copilul dar numai dupa ce se vor informa

Dora Vulcan | 02.12.2016

Viitoarea lege a vaccinarii nu-i va obliga pe parinti sa-si vaccineze copiii. Ei vor putea lua decizia de a nu-i vaccina cu conditia sa o faca in cunostinta de cauza. Astfel, accentul sanctiunii va fi pus de informare si nu pe obligativitatea vaccinarii, a explicat ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (...) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esențial. Dacă ai baza legală, poți să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilități foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile județene de vaccinare, fie Ministerul Sănătății și celelalte instituții", a precizat ministrul Vlad Voiculescu (foto), într-o declarație acordată presei, citat de Agerpres.

 

 

 

Pe de alta parte, ministerul isi va asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare ale vaccinului.

 

 

 

Voiculescu atrage, insa, atentia ca parintii sunt obligati si vor fi, potrivit viitoarei legi, sa ia aceasta decizie numai in cunostinta de cauza, pentru ca sanctiunile se refera la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata:

 

 

 

 

"Al treilea lucru pe care îl face foarte clar (legea, n.r.) este că stabilește care sunt responsabilitățile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, Ministerul Sănătății le va recunoaște. Va spune: "da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea". De asemenea: care sunt responsabilitățile părinților, și anume de a fi informați. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (...) Există sancțiuni, dar sancțiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", a adaugat Voiculescu. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22