Parlament: Agentia de Administrare a Bunurilor Sechestrate, la un pas de a fi infiintata

Paul Cristescu | 11.11.2015

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat astazi pe articole proiectul de Lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, elaborat de Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei. Votul final urmand va fi dat in aproximativ o ora.

Pe aceeași temă

 

Proiectul a fost respins de Senat, neintrunind numarul suficient de voturi. La sesizarea deputatului UDMR Marton Arpad, un articol a fost considerat neconstitutional, fiind respins si inlocuit cu un amendament formulat de UDMR. Este vorba despre amendamentul care prevedea ca "numarul de posturi al Agentiei la infiintare este de 35. Acesta va fi actualizat prin hotarare a Guvernului." Se renunta la acesta si in textul final se va preciza ca numarul posturilor este stabilit de minister prin norme de aplicare, nu prin lege, potrivit explicatiilor presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, citate de Hotnews.

 

In urma dezbaterilor, numele agentiei a fost schimbat in Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
 

Reprezentantii partidelor politice care au luat cuvantul au anuntat ca vor vota aceasta lege, cu exceptia reprezentantului UDMR, care a avertizat ca exista riscul de a fi comise "abuzuri" chiar si la adresa "cetatenilor" de rand. 

 

La sedinta a luat parte si initiatorul proiectului Robert Cazanciuc. "Agentia trebuie sa dea un mesaj extrem de important dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infractiuni nu se vor putea bucura de banii obsinuti. Sunt lucruri importante de facut in continuare pentru a avea o instituie matura, dar cu sprijin politic o sa depasim toate impedimentele. Asa cum a rezultat textul in urma dezbaterilor de la Comisia juridica credem ca vom putea avea o institutie puternica care va da eficienta procesului penal si cei care vor comite infractiuni vor fi convinsi ca nu se vor putea bucura de produsele infractiunii" a declarat aceasta.
 

Proiectul de lege a fost initiat pe 8 iunie si prevedea ca Agentia trebuie sa faciliteze urmarirea si identificarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilitare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale; sa administreze bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal ; sa valorifice, in cazurile prevazute de lege, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal.

 

Agentia este condusa de un director general, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justitiei. Initial, conditia pentru ca acesta sa poata ocupa aceasta functie era ca "in ultimii cinci ani sa nu fi fost membru al unui partid politic, formatiune politica sau alianta politica". In Comisia juridica a fost adoptat un amendament al senatoarei PSD Doina Federovici, care prevede astfel: "sa nu faca parte dintr-un partid politic, formatiune politica sau alianta politica"
 

Directorul general este ajutat de un director general adjunct, functie publica de conducere, numit prin ordin al ministrului justitiei, la propunerea ministrului finantelor publice. Acestia au un mandat de patru ani, care poate fi prelungi o singura data, pentru inca 4 ani. 
 

In plus, Agentia isi desfasoara activitatea sub coordononarea unui Consiliu, alcatuit din directorul general al Agentiei, trei reprezentanti ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintre care unul din cadrul DNA si unul din cadrul DIICOT, cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al CSM, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al ANAF. 
 

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a criticat, pe 24 septembrie, intr-un interviu la Digi24, activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina ministerului de Justitie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22