Parlamentarii retrimit proiectul pensiilor speciale in comisie, pentru a doua oara

Tudor Despina | 06.10.2015

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari e plimbat in circuitul Legislativului. Plenul reunit al celor doua camere a decis sa retrimita in comisie, cu termen de doua saptamani, reexaminarea ceruta de Iohannis.

Pe aceeași temă

 

Pentru a doua oara proiectul e intors in comisia de specialitate, proiect despre care Liviu Dragnea avea intrebari in ce priveste oportunitatea acestei legi.

 

Potrivit liderului de grup PSD, Marian Neacsu: "Motivatia pentru care am cerut retrimiterea la comisie este ca util e ca acest proiect legislativ sa mai aiba cel putin o adaugire, aceea a fost o preocupare constanta din partea grupului nostru, se refera la durata de cand se intra in indemnizatie.

 

S-au vehiculat la inceput sase luni, apoi sase luni in mai multe mandate, apoi sase luni de-a lungul unui singur mandat, apoi de la nivel de un mandat s-a revenit acum la un an si noi vrem sa va propunem sa se intre in indemnizatia respectiva abia dupa ce se implineste un mandat pentru ca asta este si procedura europeana. Asta este motivul pentru care dorim sa fie retrimis la comisie", a spus social-democratul, citat de Hot News.

 

La al saselea mandat in Parlament, deputatul PSD Anghel Stanciu sustine ca toata situatia are ca scop ingroparea propunerii legislative.

 

"Sunt amarat din doua motive. Noi am scris la Curtea Constitutionala cand s-au taiat acele asa-zise pensii speciale ocupationale, CCR a respins solicitarea deputatilor si senatorilor in 2009, au ramas numai judecatorii si procurorii cu pensii, sa zicem justificate dintr-un anumit motiv, de peste 100 de milioane de lei. Puterile egale in stat sunt puterea judecatoreasca, puterea executiva si cea legiuitoare, care este cea suprema. A venit campania, s-a marit numarul de parlamentari si am ramas in limitele salariale", a spus Stanciu, la Palatul Parlamentului.

 

Potrivit acestuia, nu e corect ca militarii, diplomatii si grefierii sa revina la pensii speciale, iar parlamentarii nu.

 

CITESTE SI: Proiectul pensiilor speciale, discutat cu intarziere in comisie. Alesii au tinut cont partial de reexaminarea ceruta de presedintele Iohannis

 

Asta dupa ce, la inceputul lunii Septembrie, presedintele interimar al PSD spunea ca legii pensiilor speciale ii lipseste o forma europeana.

 

"Vrem sa ajunga intr-o forma care sa fie agreata politic si vrem sa participe si colegii de la PNL", a spus Liviu Dragnea la acel moment."Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are doar sase luni de mandat", a continuat seful PSD.

 

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.

 

Potrivit Presedintiei, necesitatea reexaminarii "este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22