Parlamentarii USR demisionează ca să renunțe la pensiile speciale. Și PSD-iștii, prin reprezentanți

Laurentiu Gheorghe | 23.11.2020

Liderul USR, Dan Barna a confirmat într-o postare pe Facebook că toți parlamentarii USR urmează să demisioneze marți pentru a nu beneficia de pensii speciale.

Pe aceeași temă

Dan Barna consideră că pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți. USR are în Parlament 25 de deputați și 13 senatori.

„Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă. Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată. Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat. USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

USR a avut un proiect de eliminare a pensiilor speciale care nu a trecut de Parlament. La fel s-a întâmplat cu propunerea de impozitare.

Programul de guvernare prezentat de USR-PLUS prevede eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. „Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”, se arată în programul de guvernare propus de USR-PLUS.

PSD-istii renunță la pensiile speciale prin reprezentanții lor: Ciolacu și Simonis

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, și liderul grupului PSD și Camera Deputaților, Alfred Simonis, au anunțat luni că își vor da demisia din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu mai beneficia de pensiile speciale.

Marcel Ciolacu spune că singurul principiu corect care trebuie sa stea la baza pensiei este: „cât contribui, atât primești".

„Voi demisiona din Parlament in ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie speciala. La fel am facut si acum patru ani, la fel voi face si acum. Legea spune ca pensiile speciale se acorda doar pentru cei care au cel putin un mandat intreg de parlamentar. In mandatul meu, PSD a asumat o directie clara in ceea ce priveste aceasta nedreptate crasa la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivitatii.

Am initiat si am votat legea prin care toate pensiile speciale care depasesc 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constitutionala in acest moment. Imi doresc sa reusim ca impreuna sa ii dam jos pe toti cei care s-au cocotat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O buna ocazie a fost ratata din nou de Guvernul Orban in acest an, cand a refuzat sa dea o ordonanta de urgenta pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Cateva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sanatate in lupta cu pandemia sau pentru a pregati scolile pentru ca elevi sa-si poata continua procesul educational”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat si el ca va demisiona pentru a nu beneficia de pensie speciala.

„Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivității, nu al vreunei functii. De aceea, imi voi da demisia din Parlament in ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodata de pensie speciala! Conform legii, pensiile speciale se acorda doar daca parlamentarii au cel putin un mandat intreg. Nu am de gand sa incasez bani care nu mi se cuvin. Ca tanar politician, cred ca a venit timpul sa impunem o alta mentalitate in politica. Iar corectitudinea si cinstea in fata oamenilor sunt principii care nu pot fi negociate”, a spus Simonis, intr-o postare pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22