Parlamentul a adoptat legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise

Tudor Despina | 15.12.2015

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise a trecut, marti, de votul din Camera Deputatilor si urmeaza sa mearga spre promulgare la presedintele tarii.

Pe aceeași temă

 

Pana sa ajunga, insa, pe masa lui Klaus Iohannis, legea poate fi contestata la Curtea Constitutionala. Camera Deputatilor e for decizional in acest caz, proiectul fiind adoptat initial de senatori in 2011, arata Agerpres.

 

Proiectul in cauza prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, la locurie de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, dar si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, conform Digi 24. Au fost 164 de voturi pentru, 20 impotriva si alte 26 de abtineri. Totodata, proiectul legifereaza obligatia informarii consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, precum si indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monixid de carbon.

 

Vinerea trecuta, proiectul de lege a fost modificat in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor, in cadrul unei sedinte scurte convocate imediat dupa discutarea bugetului de stat pentru sanatate. S-a procedat astfel pentru ca legea sa poata fi trimisa in plen pentru votul final inaintea incheierii sesiunii parlamentare.

 

Totusi, parcursul proiectului de lege a provocat controverse. In 25 Noiembrie, legea a fost scoasa brusc de pe ordinea de zi de la votul final. Deputatii din comisie au adoptat un raport de inlocuire pentru eliminarea amendamentului care prevedea “interzicerea afisarii produselor din tutun in locurile obligatorii de trecere”, amendament introdus la sesizarea Consiliului Concurentei, arata Hot News.

 

Propunerea in cauza, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 Noiembrie, la initiativa deputatului PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale - aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise. Mai mult decat atat, in aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22