Parlamentul a respins creșterea graduală a alocațiilor și forțează guvernul să le dubleze

Laurentiu Gheorghe | 19.08.2020

Camera Deputaților, for decizional, a respins miercuri OUG privind majorarea alocațiilor pentru copii cu 20% de la 1 august, astfel că rămâne în vigoare legea PSD pentru dublarea lor.

Pe aceeași temă

166 de deputați au votat pentru respingerea Ordonanței de Urgență ce introducea majorarea etapizată a alocațiilor, 63 au votat împotrivă iar 29 s-au abținut. Legea de respingere a OUG merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis, și lasă loc vechii legi care prevede dublarea alocațiilor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu dublarea alocațiilor este imposibilă în lipsa fondurilor bugetare: „Guvernul a găsit soluția majorării în etape a alocațiilor iar majorarea punctului de pensie (de la 1 septembrie cu 14%, față de 40% - n.r.) se realizează totuși. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”. Acum trebuie însă să promulge legea care obligă la dublarea alocațiilor.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat PSD că nu a mărit alocațiile cât timp a fost la guvernare, dar susține tot felul de majorări din opoziție. „Vă doriți o lege inaplicabilă”, le-a transmis Roman deputaților PSD.

Deputatul USR Cristian Seidler a spus că nu a fost realizată nicio analiză între valoarea alocațiilor și salariul mediu în România și în alte state și că subiectul este folosit în scop politic. „USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil”, a spus Seidler.

Eva Csep (UDMR) a afirmat că nicio țară nu și-a permis să se atingă de drepturile copiilor nici măcar în perioada pandemiei. Ea a mai spus că se joacă ping-pong politic pe tema creșterii alocațiilor, dar nu există politici pentru stoparea scăderii natalității. „Asistăm la incapacitatea Guvernului de a identifica sursele de finanțare, care sunt găsite foarte ușor pentru alte scopuri”, a mai spus deputatul UDMR. Eva Csep a menționat că dublarea alocațiilor pentru copii a fost adoptată de Parlament prin lege promulgată de președintele Iohannis, iar guvernul trebuie să aplice legea.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a spus că nu este nevoie de studii pentru a constata că 150 de lei reprezintă puțin pentru un copil, România având cele mai mici alocații din Uniunea Europeană.

„Domnilor de la PNL, nu negociem cu dumneavoastră drepturile copiilor, nu negociem 20, 30, 40%. V-am dat lege pentru dublarea alocațiilor și trebuie să o aplicați”, a spus Simonis.

„Pentru ce aveți bani? Pentru că de 9 luni auzim că nu sunt bani pentru antreprenori, echipamente medicale, pentru pensii, pentru copii. (…) Sunt importanți copiii acestei țări sau tunurile pe care le dați de la Palatul Victoria?”, a afirmat liderul deputaților PSD.

„Nu se poate să fiți atât de disperați numai pentru voturi. Credeți că dacă puteam să dublăm alocațiile nu am fi dat, credeți că dacă puteam să mărim pensiile cu 40% nu am fi dat? Disperați ați fost și disperați ați rămas și iresponsabili”, a replicat deputatul PNL Tinel Gheorghe.

Deputații PNL au cerut, în plen, retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a proiectului de respingere a ordonanței. Această solicitare a fost susținută și de USR. Propunerea de retrimitere la comisie a fost însă respinsă de plen.

La finalul săptămânii trecute, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că efortul financiar în 2020 pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei.

Ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă, Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22