Parlamentul cere RETRAGEREA de la posturi a DIRECTOAREI ICR, Yvette FULICEA si a AMBASADORULUI Bogdan MAZURU, responsabili pentru gafa cu invitaţiile de la Paris

P.c. | 11.02.2015

Pe aceeași temă

Comisia pentru politică externă din Senat a propus chemarea de la post a ambasadorului României în Franţa, Bogdan Mazuru, şi cea a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, ca urmare a comentariilor ofensatoare la adresa unor invitaţi la recepţia organizată cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Paris. Mai multe persoane invitate la Institutul Cultural Roman din Paris cu aceasta ocazie au aflat ca sunt "indezirabile" si "scarboase" in urma redirectionarii unui email de catre directoarea ICR Yvette Fulicea, relateaza Adevarul.

 

Am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil, pe care Comisia de politica externă îl regretă în mod unanim. Comisia de politică externă a hotărât să propună următoarele lucruri: rechemarea de la post a celor doua doamne implicate, e vorba de doamna Yvette Fulicea, directoarea Institutului Cultural Roman de la Paris, si a unei alte doamne, funcţionară, implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitati. Ambasada (n.r. - de la Paris) sa trimita in mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel e-mail nefericit, pe care il regretam, si propunem ca domnul ambasador Bogdan Mazuru sa fie chemat de la post“, a spus senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politica externă, potrivit Agerpress.
 

Filip a spus că MAE va demara o anchetă privind incidentul de la Paris pe care o va prezenta în faţa Comisie pentru Politică Externă. Urmează o anchetă făcuta la nivelul Ministerului de Externe prin intermediul Corpului de control care funcţionează în interior şi vor prezenta, atunci când vor fi gata, în interiorul dezbaterii, în Comisia de politică externă, acel raport care va fi făcut în perioada următoare“, a mai precizat preşedintele Comisiei.

Comisia de Politică Externă recomandă retragerea de la posturi a celor trei, însă  cel care poate rechema de la post un ambasador este preşedintele Klaus Iohannis.

 

CITITI SI: Gafa la ICR Paris, in contextul vizitei lui Iohannis: Cum au aflat unii invitati ca sunt INDEZIRABILI

 

Iohannis a ajuns la Paris

 

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat ieri într-o vizită de două zile în Franţa, iar ambasada, în tandem cu Institutul Cultural Român din Paris, au organizat o recepţie la care au invitat mai multe personalităţi ale diasporei româneşti.  Invitaţiile au fost trimise în format online, de către directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, după ce, în prealabil, aceasta schimbase mai multe mailuri cu personalul din ambasadă. În câteva din mailurile de invitaţie, Fulicea a mai ataşat, din greşeală, un document de uz intern al Ambasadei României la Paris, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale ale funcţionarilor din ambasadă, astfel încât unii invitaţi erau caracterizaţi drept  „indezirabili“ sau „scârboşi“.

 

Un astfel de email a primit, în data de 27 ianuarie, şi scriitorul Radu Portocală, fost director al ICR Paris. Portocală, indignat de conţinutul emailului,  i-a scris „cu mare şi tristeţe nedumerire“ ambasadorului României la Paris, Bogdan Mazuru. Apoi i-a trimis scrisoarea de revoltă şi graficianului Eugen Mihăiescu, care, cu acordul expeditorului, a publicat-o în ziarul „Cotidianul“. 

 

Iată ce i-a scris Radu Portocală ambasadorului Mazuru. „Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat( n.r. –  Alexandra Brasat, secretar II la Ambasada României de la Paris) şi redirecţionat de ICR. Las deoparte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte - detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sunt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfârşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scârbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că ambasada, care a răspândit această listă, le datorează scuze“, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Portocală către ambasadorul României în Franţa.

 

MAE a admis gafa

 

Ministerul Afacerilor Externe a admis gafa şi a anunţat că „persoana responsabilă“, fără a fi numită, a fost sancţionată.  „Referitor la situaţia creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat şi regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment“, se arată într-un comunicat remis de MAE . „Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată“, se apără Ministerul.

 

Ambasadorul Romaniei la Paris: O mare gafa, voi da explicatii, daca Parlamentul imi cere

 

Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, marti, despre incidentul invitatiilor transmise de Ambasada, pentru receptia in onoarea presedintelui Iohannis, ca este vorba despre "o mare gafa" si o "situatie nefericita", precizand ca daca parlamentarii ii vor cere, va da explicatii, relateaza Hotnews.

 

Mazuru, care a facut oficiile de gazda in cadrul receptiei oferite cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Paris, nu a dorit sa comenteze, initial, situatia creata de scandalul invitatiilor transmise pentru receptie."A fost un scandal dar sa lasam Ministerul de Externe sa raspunda", a raspuns Mazuru la intrebarile jurnalistilor.

 

Intrebat daca a aflat ca parlamentarii din comisiile de politica externa ii cer presedintelui rechemarea sa la Bucuresti, Bogdan Mazuru a spus: "Am auzit (de chemarea in tara, nr) Eram in pregatirea vizitei presedintelui, nu stiu ce s-a intamplat acasa. Este un lucru foarte nefericit, ce s-a intamplat este un lucru foarte nefericit", a spus el.

 

Potrivit lui Mazuru, situatia a fost creata de "niste gafe". "Orice gafa este nefericita. Asta este situatia. Ce pot sa va spun? Daca vreti sa stiti mai multe, nu iau eu masurile, masurile le ia Ministerul de Externe", a precizat ambasadorul Romaniei la Paris.
 

El a mai afirmat ca nu se simte vinovat, ci responsabil de situatia creata. "Vinovat nu cred ca ma fac, pot sa fiu responsabil. Sunt doua lucruri diferite. In momentul in care se intampla ceva la tine in ograda, atunci esti responsabil", a aratat el.
 

Intrebat daca este dispus sa raspunda parlamentarilor din comisii, Mazuru a aratat ca, daca este invitat sa dea explicatii, va veni cu placere. "Voi vorbi si cu ministrul de Externe", a adaugat Mazuru. El a tinut sa mentioneze ca, daca il cheama comisiile parlamentare, este obligat sa vina sa dea explicatii.
 

"Am trimis o explicatie imediat dupa ce s-a intamplat incidentul, Ministerului de Externe. A fost o mare gafa, a unor diplomati de la Paris", a mai declarat ambasadorul roman, precizand ca nu el decide demiterea persoanei responsabile de incident, acest lucru fiind decis de Ministerul de Externe. "Au fost doar trei mentiuni pe o lista, o chestiune absolut nefericita", a mai precizat Mazuru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22