Parlamentul il scapa pe Dan Sova de arest. SUA transmit un nou semnal catre Bucuresti: Alesii trebuie sa raspunda pentru actiunile lor. Justitia sa judece

T.d. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

In ziua in care Parlamentul Romaniei face un nou scut, de data aceasta pentru senatorul PSD Dan Sova, Washingtonul transmite un nou semnal privind lupta anti-coruptie. Alesii trebuie sa poata fi trasi la raspundere pentru actiunile lor, a afirmat George Kent, oficial in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat american.

“Sistemul judiciar trebuie sa poata sa-si fata treaba in cazurile penale”, a declarat Kent, in conditiile in care senatorii au respins cererea DNA privind arestarea lui Dan Sova si au aprobat o cerere asemanatoare in cazul fostului ministru de Finante Darius Valcov.
 

Justitia sa judece

Coordonator principal al programelor anti-coruptie in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat american, George Kent subliniaza faptul esential ca fiecare membru in Legislativul de la Bucuresti sa raspunda in mod egal in fata legii, in special cand e vorba despre cazuri penale, potrivit Gandul.

Potrivit oficialului american, in timp ce nimeni nu contesta nevoia de echilibru in relatia puterilor in stat, este esential ca “Justitia sa poata sa judece”

„Cred că, dacă ne referim la principiul guvernării transparente, la care şi România şi SUA au aderat, e esenţial să poţi fi tras la răspundere”, a punctat George Kent.

„Parlamentele au un rol cheie în procesul democratic – dacă întrebaţi în Congresul american, membrii lui vă vor spune că anumite acţiuni pe care le întreprind în calitatea lor de legiuitori ar trebui să fie protejate, iar altele, acţiuni penale, ar trebui în mod clar să poată fi analizate de puterea judecătorească, în baza dovezilor existente, iar instanţa să poată să judece. Este important să poţi fi tras la răspundere”, a întărit coordonatorul programelor anti-corupţie ale SUA în Europa.

Sistemul judiciar trebuie să poată să-şi facă treaba în cazurile penale, iar media are, deseori, un rol important în a scoate lumină asemenea abuzuri”, a mai spus Kent.
 

Sova scapa, Valcov merge in arest

Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 pentru, 67 contra si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.

Senatul Romaniei i-a ridicat imunitatea lui Darius Valcov, fost ministru de Finante, aproband cererea DNA de incepere a urmaririi sale penale. Din 150 de voturi exprimate, 97 au fost  "pentru", 48  "contra" si 5 au fost anulate.

DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.

De cealalta parte, procurorii anticoruptie cer aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a senatorului Darius Valcov. Potrivit unui comunicat, procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, a trimis catre procurorul general referatul in vederea sesizarii Senatului, in dosarul in care Valcov este acuzat de trafic de influenta si luare de mita.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22