Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor SUA din țară

Laurentiu Gheorghe | 05.01.2020

Parlamentul irakian a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere guvernului să interzică prezența trupelor străine și să le interzică utilizarea spațiului aerian și maritim al țării indiferent de scop.

Pe aceeași temă

„Guvernul se angajează să revoce cererea Irakului de asistență din partea coaliției internaționale de luptă împotriva Statului Islamic”, se arată în document.

„Guvernul irakian trebuie să acționeze pentru a pune capăt prezenței trupelor străine de pe teritoriul țării și pentru a interzice utilizarea de către acestea a teritoriului, spațiului aerian și maritim, în orice scop”, se mai arată în rezoluție.

Rezoluția parlamentului vine pe fondul funeraliilor generalului Qassim Suleimani ucis de trupele americane. Sute de mii de oameni au invadat străzile orașelor iraniene pentru a-și manifesta durerea pentru dispariția generalului Suleimani, al doilea om din Iran după ayatollahul Khamenei.

Rezoluția Parlamentului irakian nu este obligatorie până când premierul Adel Abdul Mahdi nu va semna actul legislativ. Dar duminică dimineață, chiar Mahdi a cerut deputaților să adopte o hotărâre împotriva trupelor americane din țară.

Membrii Parlamentului irakian sunt divizați în privința expulzării trupelor americane din țară. În timp ce facțiunea susținută de milițiile șhiite au votat pentru expulzare, facțiunile sunite, precum și kurzii au votat pentru ca bazale americane din Irak să nu fie desființate. Astfel, rezoluția a fost adoptată cu 170 voturi „pentru”. Însă dintre cei 328 membrii ai Parlamentului, mare parte dintre musulmanii suniți, precum și kurzii nu au fost pezenți și nu au votat.

Soldații americani se află în Irak „la invitația” guvernului irakian, conform acordului încheiat între Bagdad și Washington. Astfel, dacă Bagdadul retrage invitația, Statele Unite nu au ce face altceva decât să se retragă.

Trupul neînsuflețit al generalului Suleimani a fost repatriat duminică din Irak unde a fost ucis duminică lângă aeroportul din Bagdad. În acest atac, a fost omorât și Abu Mahdi al-Muhandis, comandatul Forțelor de Mobilizare Populare (umbrela sub care se grupează milițiile șiite subordonate Teheranului)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22