Partidul lui Tăriceanu a fost exclus din grupul parlamentar ALDE, anunță Guy Verhofstadt

Laurentiu Gheorghe | 25.04.2019

Șeful grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, după ultimele evoluții de pe scena politică românească, anunță excluderea partidului lui Tăriceanu și cere și ALDE Europa să facă la fel.

Pe aceeași temă

„Din păcate, situația din România continuă să regreseze. Grupul ALDE a decis la începutul lunii aprilie să excludă ALDE Romania. Așteptam ca și partidul ALDE să urmeze această decizie și să excludă oficial ALDE România din familia noastră politică, cât de curând posibil", a anuntat Verhofstadt, pe contul de Twitter.

Intr-o scrisoare trimisa in martie presedintelui ALDE Europa, Hans van Baalen, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt, recomanda excluderea partidului lui Calin Popescu Tariceanu, din cauza masurilor anti-justitie luate de Guvernul de la Bucuresti. Nu e vorba, insa, de o propunere oficiala, iar tema s-ar putea regasi pe agenda ALDE abia in 28 iunie.

Surse europene din interiorul ALDE au explicat pentru Ziare.com ca scrisoarea lui Verhofstadt exprima un punct de vedere personal, iar tema ar putea fi pe agenda Consiliului ALDE, care se va reuni in Elvetia in data de 28 iunie, asadar dupa alegerile europarlamentare.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European a confirmat, la Strasbourg, pentru Ziare.com, ca a solicitat excluderea partidului din Romania.

In documentul trimis lui van Baalen, Verhofstadt trece in revista toate recomandarile facute de institutiile europene, pe care partidul condus de Tariceanu le-a nesocotit, fiind parte a Guvernului de la Bucuresti.

"Din acest motiv, recomandarea noastra, cu regret, e ca ALDE sa excluda ALDE Romania din familia sa", scrie Guy Verhofstadt.

Pozitia lui Guy Verhofstadt nu este noua. In ianuarie, acesta le-a transmis ceelor din ALDE Romania ca raman "in familie" daca respecta statul de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia, asa cum s-au angajat. "Daca nu, nu", spunea el atunci.

"Romania preia Presedintia Uniunii Europene intr-un moment critic, cand mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfarsit inaintea alegerilor europene. Le doresc mult succes. In acelasi timp, guvernul trebuie sa isi indeplineasca angajamentele privind statul de drept: reforma justitiei, a codului penal si cea a legii ONG-urilor trebuie sa reflecte in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si sa fie supuse unei reevaluari de catre acest organism inainte de a intra in vigoare", a postat Verhofstadt cu acea ocazie.

In replica, Calin Popescu Tariceanu a spus ca liderul grupului ALDE din Parlamentul European nu stie in detaliu modificarile legilor justitiei. El a adaugat ca ALDE Romania va ramane in familia europeana din care face parte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22