Pașcu, pus de PSD în locul lui Crețu, interimar la Dezvoltare Regională.Dăncilă îl ignoră pe Juncker

Dora Vulcan | 28.06.2019

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat,vineri, că îl va propune pe fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu să ocupe interimar locul de comisar european la Dezvoltare Regională, lăsat vacant de Corina Crețu.

Pe aceeași temă

Propunerea lui Pașcu, ca interimar Dezvoltare Regională, e făcută pe ultima sută de metri a deținerii, de către România, a președinției Consiliului UE, care trebuie să decidă cu unanimitate de voturi asupra interimatului comisarilor europeni care iau locul celor ce și-au preluat mandatul de europarlamentari. Deși președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a transmis personal lui Dăncilă că se opune interimatului, decizia CEx al PSD de vineri, condus de Dăncilă ignoră această solicitare.

”​Este un portofoliu important și România trebuie reprezentată. Am venit și cu o propunere: Mircea Pașcu”, a spus Dăncilă, care a amintit că actualul comisar român de la Dezvoltare Regională, Corina Crețu, ex-PSD, acum la Pro România, a fost aleasă europarlamentar.

Fost europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu nu a mai prins un loc pe listele PSD la alegerile europarlamentare fiind îndepărtat prin decizia lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, acum în închisoare.

După eliminarea sa de pe listele PSD la Parlamentul European, Pașcu a scris un mesaj foarte dur la adresa lui Dragnea.

„​Trebuie fie să ai un simț de conservare atrofiat, fie tendințe sinucigașe, dacă atunci când și așa ai putini oameni apropiați, să faci tot posibilul să ți-i îndepărtezi și pe aceștia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat ca fiecare pasare pe limba ei piere!?”, a scris Pașcu pe pagina sa de Facebook.

Într-un mesaj postat pe Facebook pe 23 iunie, cu direcție către Dăncilă și strategia de repliere de după condamnarea lui Dragnea, Pașcu spunea că "la viitorul congres PSD are șansa reală - rămane de văzut dacă o va și valorifica- să scape de pripășitii din alte partide, cocoțați la conducere, cu toate consecințele pe care suntem acum nevoiți să le administrăm". "Ce, nu mai există pesediști 100% care să își conducă partidul, trebuie lăsat pe mână traseistilor, unii dintre ei, de profesie?".

Trimiterea la ”pripășiții din alte partide” îi viza pe Codrin Ștefănescu, om de încredere al lui Dragnea, care a și fost îndepărtat din funcția de secretar general după condamnarea la închisoare a fostului președinte al PSD, și pe Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, care a renunțat la postul de purtător de cuvânt în prima ședință a PSD de după condamnarea lui Dragnea. Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu au ajuns la PSD din Partidul România Mare. De altfel, la ședința informală a PSD din weekendul trecut, de la Neptun, Olguța Vasilescu a absentat.

Dăncilă ignoră recomandările lui Juncker și Tratatul UE


Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a rugat recent statele membre UE să nu trimită comisari interimari.

Pe 2 iunie, președintele Comisiei Europene a anunțat, într-un interviu pentru BILD am Sonntag, să nu fie înlocuiți cu interimari comisarii care au obținut un mandat de europarlamentar la alegerile din 26 mai, pentru că o astfel de situație ar genera costuri suplimentare pentru Uniune.

De altfel, pe 28 mai președintele Juncker a făcut aceeași propunere și în Consiliul European, prevalându-se de articolul 246 din Tratatul UE.

Mai mult, Juncker a informat-o asupra acestui detaliu și pe Dăncilă, premier al țării care deține președinția Consiliului UE pe 13 iunie.

Potrivit Tratatului UE, este la latitudinea Consiliului UE, prezidat de România până pe 30 iunie, să decidă asupra mandatelor rămase vacante, dar decizia se ia doar în unanimitate.


Corina Crețu a anunțat că intenționează să-și preia mandatul de europarlamentar, pe care l-a obținut din partea Pro România la alegerile din 26 mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22