Patriarhia cere urgentarea anchetei în cazul bebelușului care a murit după botez

Laurentiu Gheorghe | 01.02.2021

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, a declarat luni că Patriarhia nu deține detalii referitoare la decesul bebelușului survenit după ce a fost botezat, dar solicită urgentarea anchetei.

Pe aceeași temă

Purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, a declarat luni, 1 februarie, ca Patriarhia nu are inca acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate in desfasurare in legatura cu decesul unui bebelus in urma ritualului de botez la o biserica din municipiul Suceava, dar a transmis rugamintea urgentarii anchetei la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

„In legatura cu tragicul caz al copilasului decedat in aceasta dimineata la Suceava, trebuie sa precizez ca Patriarhia nu are inca acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate in desfasurare. Am transmis rugamintea urgentarii anchetei la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare facute de autoritatile laice, va fi facut public de Arhiepiscopie. Cat mai curand posibil.”

Purtătorul de cuvânt al BOR a publicat pe site-ul său un 'Cuvant pastoral' dedicat „situatiei atat de dureroase create acolo", afirma Banescu intr-un comunicat transmis presei.

Pozitia Patriarhiei Romane

Vasile Bănescu spune ca "pozitia Patriarhiei Romane este una de profunda compasiune fata de familia copilasului decedat, atat de greu incercata acum si a carei durere nici nu o putem intelege deplin".

"Personal, dar si in numele institutiei pe care o reprezint, transmit si pe aceasta cale sincere condoleante indureratei familii Ungureanu", a transmis Vasile Banescu.

Potrivit Purtatorului de cuvant al Patriarhiei, "Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiaza in Bisericile Ortodoxe de catre preot sau episcop prin intreita 'afundare' in numele Sfintei Treimi".

"Aceasta afundare dureaza doua/trei secunde si presupune protejarea stricta a copilasului, al carui spate si a carui ceafa sunt sprijinite cu mana dreapta, gura si nasul fiind protejate atent de causul mainii stangi, in asa fel incat acesta sa nu poata inghiti niciun strop de apa in secundele cat este afundat rapid de trei ori.

Aceasta scurta afundare se face dupa ce oficiantul Tainei se asigura ca pruncul a inspirat aer. Exista si posibilitatea botezarii prin turnarea apei pe crestetul copilasului, tot de trei ori, in numele Sfintei Treimi, aceasta decizie putand fi luata in cazuri de necesitate sau in functie de starea de sanatate a copilasului", a mai transmis Vasile Banescu.

Un copil a decedat, luni, dupa ce a facut stop cardio-respirator cu o zi inainte, in urma efectuarii ritualului de botez la o biserica din municipiul Suceava, in timpul caruia ar fi fost complet scufundat in apa. Bebelusul in varsta de o luna si jumatate a murit in spital la cateva ore dupa ce a fost adus, duminica, de la Biserica "Sf. Constantin si Elena" din Suceava, unde s-a desfășurat botezul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22