Patriarhia Romana vrea lamuriri oficiale privind detaliile viitoarei moschei din Bucuresti

T.d. | 27.08.2015

Patriarhia Romana cere lamuriri oficiale din partea cultului musulman cu privire la detaliile viitoarei moschei ce urmeaza fi ridicata in Bucuresti. Intr-un comunicat de presa, Patriarhia solicita informatii privind “necesiatea, dimensiunile si impactul” proiectului noii moschei ce va fi construita in capitala tarii, “pentru o corecta informare a credinciosilor crestini ortodocsi”.

Pe aceeași temă

Totodata, Patriarhia isi manifesta dezaprobarea fata de gestul provocator facut de o persoana care a plasat porci pe terenul alocat de Guvern pentru ridicarea moscheii.

“Gestul regretabil, chiar daca izolat, denota lipsa de respect si toleranta fata de credinta si traditia unei comunitati religioase”, arata sursa citata.
 

Biserica Ortodoxa Romana invoca principiul reciprocitatii

Patriarhia Romana nu are nimic impotriva construirii unei moschei in Romania, dar atrage atentia ca principiul reciprocitatii trebuie sa functioneze intre statele roman si turc, iar Bucurestiul asteapta sa primeasca un teren in Istanbul pentru un lacas de cult crestin-ortodox.

Patriarhia Romana stia inca din 2005 despre intentia de a fi construit un lacas de cult pentru comunitatea musulmana in Romania, sustine purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica.

Insa, el atrage atentia ca in aceasta chestiune trebuie respectat principiul reciprocitatii.

Patriarhia Romana a spus ca nu are nimic impotriva construirii lacasului de cult (pentru comunitatea musulmana – n.r.), dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare”, a explicat parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca Bucurestiul si Ankara poarta discutii, in prezent, pentru obtinerea unui teren la Istanbul de catre Patriarhia Romana.
 

Protocol pentru o moschee in Bucuresti

Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi si muftiul Muurat Iusuf au semnat, in 28 iulie, protocolul prin care Muftiatul Cultului Musulman din Romania primeste in concesiune un teren de peste 11.000 de metri patrati pentru construirea unei moschei in Bucuresti.

In documentul semnat de Opaschi si Iusuf se arata ca Muftiatul trebuie sa raporteze trimestrial stadiul lucrarilor de constructie.

E vorba despre un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei, in sectorul 1 din Bucuresti, locatie in care Muftiatul Cultului Musulman urmeaza sa ridice o moschee.

Intrebat care sunt motivele care stau la baza aprobarii construirii acestei moschei, secretarul de stat pentru Culte Opaschi a declarat ca e vorba de o datorie istorica.

Lacasul de cult va avea o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fantana arteziana si un loc de ablutiune (spalare) si o sala de clasa pentru maxim 20 de copii care doresc sa studieze abecedarul religiei musulmane.
 

Numarul musulmanilor din Bucuresti s-a dublat in ultimul an

Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Capitală nu există decât 4 mici moschei, cum este cea din Piaţa Eroii Revoluţiei.

Pentru ajutorarea nevoiaşilor, în centrul musulman va funcţiona şi o cantină socială în care vor fi primite persoane aflate în dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea aşezământului social va fi de 100 persoane, putând fi extinsă. Tot în centru vor fi amenajate spaţii de cazare pentru profesorii şi invitaţii din ţară şi de peste hotare.
 

Finantarea constructiei, asigurata de Turcia

Muftiatul aşteaptă unda verde de la edilii Capitalei pentru a începe şantierul de pe Bulevardul Expoziţiei. „Era necesar în Bucureşti un asemenea proiect. Este un dar pentru comunitatea musulmană, care arată cât de mult însemnăm pentru România, ţara noastră.Sprijinul primit ca minoritate este o dovadă a democraţiei“, consideră liderul comunităţii.

Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni“, asigură muftiul Iusuf Murat.

Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra insa la Bucuresti „moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22