Pauză de negocieri în Consiliul JAI. Germania negociază cu Austria pentru acceptarea României

L. G. | 08.12.2022

Germania negociază cu Austria un compromis pentru admiterea României. Se discută aderarea la Schengen în două etape: de la 24 martie cu aeroporturile și din 22 octombrie pe cale terestră.

Pe aceeași temă

Miniștrii de Interne din UE au făcut o luat în ședința Consiliului JAI de la Bruxelles pentru a debloca situația provocată de veto-ul Austriei față de intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Comisarul european pe afaceri interne Ylva Johansson și-a anunțat partenerii europeni că este dispusă să stea oricât în ședință și să negocieze pentru a ajuta România.

În acest moment, reprezentanții Germaniei duc discuții cu delegația Austriei pentru a găsi un compromis, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Luxemburg a dat tonul pentru întreruperea negocierilor, sprijinită de Germania.

Austria a cerut o amânare a votului privind aderarea României și Bulgariei în Schengen, fiind de acord doar cu aderarea Croației. Pe de altă parte, România insistă pentru un vot în ședința de joi.

Un jurnalist străin, corespondent pentru mai multe publicații, între care The Telegraph, spune că Germania ar fi amenințat în Consiliul JAI că blochează intrarea Croației în Schengen dacă nu va fi dat un vot și pentru aderarea României și Bulgariei.

Jurnalistul Jack Parrock, corespondent al mai multor publicații, între care The Telegraph, The Times, Politico și Deutsche Welle, a scris pe Twitter că miniștrii de Interne reuniți în Consiliul JAI nu reușesc să obțină unanimitatea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.

El spune că, din informațiile pe care le are, Germania și Luxemburg ar amenința că vor bloca aderarea Croației la Schengen dacă nu va fi dat acordul și pentru România și Bulgaria.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">NEW: EU home affairs ministers are unable to find unanimity to agree on Schengen access for 🇭🇷🇷🇴🇧🇬.They’re now breaking up for separate negotiations.<br><br>I’m hearing Germany and Lux are threatening to block Croatia’s access if vetos aren’t lifted against Bulgaria and Romania.</p>&mdash; Jack Parrock (@jackeparrock) <a href="https://twitter.com/jackeparrock/status/1600824611893313536?ref_src=twsrc%5Etfw">December 8, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Austria condiționează extinderea spațiului Schengen de adoptarea unui set de măsuri care să încurajeze pe de-o parte alte state membre UE să adopte proceduri rapide de azil, iar pe de altă parte să creeze cadrul legal pentru respingerea rapidă a migranților precum și revocarea statului de protecție pentru persoanele care au comis o infracțiune gravă, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles apropiate negocierilor. Nu este clar dacă aceste măsuri au fost prezentate în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, însă ele reprezintă poziția de negociere a Austriei, au precizat sursele citate.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi, 8 decembrie, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), pentru a discuta extinderea Spaţiului Schengen către România, Bulgaria şi Croaţia.

România a intrat în ședința de Consiliu JAI cu sprijinul a 26 de state membre Schengen, însă areu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat și joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22