PÎCCJ: Avizul negativ al CSM în cazul Kovesi confirmă lipsa de temei a revocării sale

Dora Vulcan | 27.02.2018

Ministerul Public consideră că decizia secției de procurori a CSM confirmă punctul de vedere exprimat de Parchetul General imediat după anunțul făcut de ministrul Tudorel Toader privind decizia de revocare a șefei DNA: că nu există un temei legal pentru revocarea lui Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 ”Avizul negativ dat de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerii ministrului justiției de revocare din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) confirmă punctul de vedere exprimat constant de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) privind inexistența unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri”; se spune într-un comunicat remis presei de Ministerul Public la scurt timp de la anunțarea deciziei secției de procurori a CSM. 

 

 

”Revocarea din funcție a unui procuror nu poate opera decât în condițiile clar stabilite de lege, atât sub aspectul motivelor cât și al procedurilor, prevăzute de lege și de Regulamentul de organizare și funcționare al CSM, aprobat prin Hotărârea nr. 326/2005, astfel încât să nu se aducă atingere independenței, imparțialității și reputației magistratului vizat. În același sens, obligația ministrului justiției de a motiva temeinic solicitarea de revocare trebuie să constituie o garanție împotriva abuzurilor si arbitrariului, ignorarea acestui principiu fiind de natură să creeze un precedent periculos în privința interferenței politicului în activitatea sistemului judiciar”; se mai spune în comunicatul Parchetului General. 

 

 

 

Secția de procurori a CSM a respins marți raportul ministrului de Justiție Tudorel Toader care a cerut joia trecută revocarea șefei DNA. 

 

 

 

Procurorul General Augustin Lazar: Nu există niciun motiv legal de revocare a lui Kovesi

 

 

Procurorul general Augustin Lazăr a reacționat imediat după ce ministrul de Justiției Tudorel Toader și-a făcut publică intenția de a declanșa procedura de revocare a procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

 

”Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”, scrie Ministerul Public pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22