Pensiile si salariile vor fi inghetate în 2012

Fara Autor | 08.11.2011

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă care cuprinde amendamente potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Acestea vor rămâne la nivelul anului 2011 pe întregul parcurs al anului 2012.

Pe aceeași temă

 

 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă care cuprinde amendamente potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Acestea vor rămâne la nivelul anului 2011 pe întregul parcurs al anului 2012.
 
Actul normativ viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale, dar au fost introduse de Comisia de buget amendamente potrivit cărora salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.
 
Amendamentele introduse prevăd că "în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".
 
Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru personalul didactic şi cel auxiliar, însă se arată că, începând cu luna ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.
 
"În anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", se mai prevede în ordonanţa adoptată de deputaţi.
 
Valoarea de referinţă pentru salarii se menţine şi în anul 2012 la 600 de lei.
 
"În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice", se precizează în actul normativ.
 
Ordonanţa prevede că, prin excepţie, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără a depăşi nivelul din decembrie 2011.
 
"În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă", mai stipulează actul normativ.
 
Ordonanţa prevede că termenul prevăzut în Legea privind sistemul unitar de pensii publice se amână până la data de 1 ianuarie 2013.
 
Legea pensiilor se amână
 
Deputaţii PSD şi PNL au anunţat, marţi, că vor contesta la Curtea Constituţională (CC) forma adoptată a ordonanţei 80/2010, votată marţi de Camera Deputaţilor.
 
Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate şi intrarea în vigoare a legii pensiilor se amână de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.
 
"Deşi se anunţă pe foarte multe canale în mod demagogic şi diversionist că este posibil ca în 2012 să se majoreze salariile, în textul de lege scrie negru pe alb că nu se vor majora salariile, ci că se vor menţine la nivelul celor din 2011. (...) Nu-i mai lăsaţi pe reprezentanţii dumneavoastră, stimaţi membri ai grupului majoritar, să vă mai mintă pe dumneavoastră şi pe cetăţeni că dumnealor prin amendamentele făcute doresc să nu se modifice pensiile şi salariile şi ca atare românii să trăiască tot mai prost", a afirmat Nicolăescu.
 
Liberalul a apreciat că actul normativ nu ar fi trebuit să fie adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai României.
 
Deputaţii PSD Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat că PSD va contesta la CC acest proiect de lege.
 
"Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavoastră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la Curtea Constituţională această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa", a spus Viorel Ştefan, citat de Mediafax.
 
Fără măriri de salarii, pensii şi fără tichete de masă
 
Nicolae Bud (PDL), secretarul Comisiei de buget, a declarat, marţi, că actul normativ adoptat de Camera deputaţilor prevede pentru 2012 "îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011" şi precizează neacordarea în 2012 a tichetelor de masă, de vacanţă sau de cadou.
 
"În traducere liberă, având în vedere contextul în care România îşi desfăşoară activitatea, pentru 2012, Guvernul a propus şi plenul Camerei a aprobat îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul anului 2011, amânarea aplicării unor prevederi din Legea educaţiei naţionale privind finanţarea educaţiei şi cercetării, continuarea blocării posturilor vacante şi ocuparea numai a 15% din posturile vacante, neacordarea tichetelor de masă, a tichetelor de vacanţă şi a tichetelor cadou în 2012", a explicat Bud, citat de Mediafax.
 
El a precizat că ordonanţa trebuia votată pentru proiectul bugetului de stat pe anul 2012, care va fi înaintat de Guvern Parlamentului. "Prevederile ordonanţei se vor regăsi în proiectul bugetului", a adăugat deputatul PDL.
 
Comisia de buget a discutat, luni seară, în regim de urgenţă, această ordonanţă, după ce deputaţii coaliţiei din comisie s-au întâlnit cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Muncii şi cel al Finanţelor.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22