Pensiile speciale ale parlamentarilor, pe ordinea de zi de marti a legislativului

M. B. | 15.06.2015

Pe aceeași temă

Parlamentarii vor vota marți, în ședință comună, proiectul "pensiilor speciale" pentru membrii legislativului, adică al indemnizațiilor suplimentare pe care aceștia le vor primi pe lângă pensia normală, calculată în funcție de contribuațiile la bugetul asigurărilor sociale.

 

Dacă deputații din Comisia juridică au renunțat luni dezbaterea pachetului cu cele 22 de modificări ale codurilor penale, o altă lege controversată se va afla marți pe ordinea de zi – cea privind acordarea unor veniturilor suplimentare la pensiile parlamentarilor.

 

PNL a anunțat că va vota împotriva propunerii legislative pentru că ar institui un sistem preferențial.

 

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaților și senatorilor care prevede practic înființarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi și eventual dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputaților liberali, Ludovic Orban,citat de Agerpres.

 

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, în funcție de numărul mandatelor efectuate. De această indemnizație, adăugată pensiei calculate în funcție de contribuția fiecăruia, beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

 

CITESTE SI: 255 de parlamentari au semnat proiectul prin care isi acorda pensii speciale. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor

In Aprilie, in Parlament a intrat in dezbatere un proiect de lege ce prevede reintroducerea a ceea ce sunt numite pensii speciale pentru alesi. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie.

Ulterior, liberalii anuntau ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu o singura exceptie si anume Radu Zlati.

Unul dintre inițiatori, deputatul PSD Petru Daea, a explicat că parlamentarii au nevoie de pensiii speciale deoarece ei nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută pe băncile legislativului.

În cazul său, pensia ar urma să fie de 2.500 de lei, dar dacă se aprobă proiectul, suma va fi de 6.000 de lei, întrucât el este parlamentar din anul 2004.

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

Cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, spune Petre Daea, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.
 

Prevederi ale proiectului de lege :

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. 
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat. 
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. 
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

 

CITESTE SI:

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22