Pentru că nu a putut fi titularizat la conducerea Jandarmeriei, Cucoș numit prim-adjunct

Dora Vulcan | 23.08.2018

Fostul şef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, a fost împuternicit în funcţia de prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române în locul lui Ionuț Șindile, fostul său prim-adjunct care i-a luat locul la conducerea Jandarmeriei după ce președintele Iohannis a refuzat titularizarea lui Cucoș după două mandate de interimar.

Pe aceeași temă

 

 

 Până la urmă, lui Cucoș pare că i-ar fi ajutat artileria de icoane cu care și-a făcut altar în spatele prezidiului de unde a susținut declarația de presă lacrimogenă dinainte de debarcarea sa de la conducerea Jandarmeriei după refuzul lui Iohannis de a-l titulariza pe post. Doi dintre coordonatorii represiunii violente comise de Jandarmerie pe 10 august și-au perpetuat supremația la conducerea instituției printr-o rotație completă a cadrelor: Șindile în locul lui la conducere și el în locul lui Șindile ca prim-adjunct. Amândoi și-au jucat astfel, cu mânuța recunoscătoare a ministrului Carmen Dan, ca la alba-neagra, interimatele.

 

 „În vederea consolidării echipei de conducere a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi asigurării unei continuităţi la comandă, până la obţinerea avizului CSAT, începând cu data de 23 august a.c., colonelul Cucoş Gheorghe-Sebastian a fost împuternicit în funcţia de prim adjunct al inspectorului general al IGJR. Reamintim că acesta a promovat concursul pentru funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române, dar numirea în această funcţie este condiţionată de avizul CSAT”, anunță Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat remis presei joi. 

 

Mandatul lui Cucoș în fruntea Jandarmeriei a expirat pe 15 august. Pentru că a fost deja numit de două ori ca șef interimar, el nu mai putea fi numit încă o dată la conducerea Jandarmenriei decât definitiv.

 

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să supună spre avizare Consiliului Suprem de Apărare a Țării propunerea făcut de Carmen Dan, care a cerut numirea definitivă a lui Sebastian Cucoș în funcția de șef al Jandarmeriei Române. Iohannis a invocat pronunțarea organelor judiciare abilitate în legătură cu reprimarea violentă a protestului de vineri din Piața Victoriei, coordonată de Cucoș.

 

”Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, a anunțat Administrația Prezidențială. 

 

Imediat după represiunea din 10 august, Cucoş a spus, într-o declarație de presă, că oamenii în uniformă şi-au făcut datoria la protestul din 10 august şi merită respect. El a fugit din fața ziariștilor, fără să-și prezinte scuze față de victimele Jandarmeriei. În schimb a susținut un discurs lacrimogen în care a invitat la calm, prezentând altarul constitut în spatele său dintr-un întreg arsenal de icoane și a mângâiat cu duioșie steagul României. 

 

 

“În ceea ce îi priveşte pe colegii mei, vă asigur că şi-au făcut datoria, vă asigur că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră. Dacă există cineva care se face vinovat de ceva, indiferent dacă e un om în uniformă sau e civil, va fi investigat, avem instituţii, avem o Justiţie care îşi face treaba şi sper să şi-o facă cu prisosinţă”, a susţinut Cucoş, în cadrul unei declaraţii de presă, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

 

El a precizat că are 22 de ani de carieră militară într-o instituţie în care a evoluat “treaptă cu treaptă” şi nu a făcut decât să îşi iubească ţara, iar în toate misiunile a fost alături de oamenii săi, de care s-a declarat mândru.

 

“Am văzut polarizări diferite în spectrul media şi nu doar vizavi de ultimele evenimente. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alţii. Haideţi să ne aşezăm un pic. Cei care au greşit vor plăti, indiferent de unde sunt. Sunt instituţii care trebuie să facă lucrul acesta, să le lăsăm să îşi facă treaba şi noi să ne facem treaba. Jandarmii ăştia care au umplut tot netul acum sunt aceiaşi pe care i-aţi văzut la inundaţii, care i-au scos pe oameni din zăpadă şi care ani la rândul nu şi-au dorit decât să avem un cadru normal de desfăşurare a activităţilor, nimic mai mult”, a declarat inspectorul general al Jandarmeriei Române.

 

Cucoș a fost înlocuit, cu o zi înainte de expirarea mandatului său de interimar, de colonelul Ionuț Șindile, fostul său prim-adjunct, alt coordonator al represiunii violente a Jandarmeriei din 10 august. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22