Pentru că Orban nu-i mai dă bani, Firea, obligată să taie de la biserici pentru căldură și transport

Dora Vulcan | 13.12.2019

Primarul General Gabriela Firea taie bani de la biserici și-i dă la căldură și transport după ce premierul Ludovic Orban a spus că nu-i mai dă bani din fondul de rezervă al guvernului.

Pe aceeași temă

Primarul Gabriela Firea propune tăierea celor circa 50 milioane lei propuși pentru biserici la începutul anului, printre care 10 milioane lei pentru catedrala Mântuirii Neamului, potrivit proiectului de rectificare bugetară aflat pe ordinea de zi a ședinței consiliului General de săptămâna viitoare, scrie Hotnews.ro.


Pentru majorarea capitalului companiei municipale Termoenergetica se dau 22 milioane lei, iar subvenția pentru transportul public este majorată cu 100 milioane lei, dar se taie 224 milioane lei din banii rezervați pentru cele 100 de tramvaie, fiindcă procedurile de achiziție publică nu au fost finalizate, iar fondurile europene nu au fost încasate.

În ceea ce privește proiectele mari de infrastructură, se taie 8 milioane lei de la lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, iar proiectul rămâne cu 19 milioane lei în acest an, se taie 4,4 milioane lei de la străpungerea Nicolae Grigorescu, rămân 8,8 milioane lei, se dau 8,6 milioane lei în plus la parcarea park&ride de la capătul Șoselei Pantelimon si se ajunge la 27 milioane lei.

Societatea de Transport București primește în plus 13 milioane lei.

În total, propunerea de rectificare bugetară este de circa 250 milioane lei, iar municipalitatea rămâne cu un buget de 5,9 miliarde lei.

***

În 2018, Primăria Capitalei a dat 121 milioane de lei la biserici, dintre care 45 milioane lei la Catedrala Mântuirii Neamului. Pentru biserici mai rămâne alocat 1 milion de lei, pentru continuarea lucrărilor la 3 lăcașuri de cult.

Proiectul de rectificare urmează să fie supus aprobării Consiliului General.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie, deși lucrările nu au fost finalizate. Patriarhia Română spunea că până la acel moment pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA. În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește pragul de 121 de milioane de euro, arată o investigație făcută de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane de euro iar sectoarele 1, 2 și 5 câte 6 milioane de euro fiecare.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011.

***

Ludovic Orban a anunțat, vineri, că Executivul nu va accepta cererea Primăriei Capitalei prin care solicită 677 de milioane de lei din fondul de rezervă, având în vedere că municipalitatea a primit deja 100 de milioane de lei.

Premierul a precizat că este o „neobrăzare” ceea ce vrea Gabriela Firea.

În replică, Firea i-a amenințat pe premieri și pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cu plângere penală pentru abuz în serviciu.

Primarul spune că, în lipsa banilor de la guvern, nu va putea achita subvenția la transportul public în comun, energie termică, cheltuielile cu cele 19 spitale, creditele contractate în trecut de alți primari (de dreapta), continuarea investițiilor urgențe în infrastructură pentru fluidizarea traficului, deja demarate.

Firea a explicat că Primăria Municipiului București este singură din țară care nu colectează taxe și impozite locale și este finanțată din procentul pe impozitul pe venitul global colectat de Ministerul de Finanțe, spune Firea.


Ea a spus că cele 100 de milioane de lei primite de la fostul guvern, din Fondul de rezervă, s-au dus ”instantaneu” la ELCEN, pentru plata facturii la termoficare.

Cât privește înființarea companiilor municipale, primarul Gabriela Firea spune că ”această a fost o necesitate absolută, pentru a înlătura căpușele - unele chiar peneliste -, de la Bugetul Primăriei Capitalei. Prin înființarea companiilor am făcut economii la buget și am lucrat rapid și la prețuri corecte pentru cetățeni”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22