Pentru PSD, stabilitatea juridica este mai importanta decat deciziile Curtii Constitutionale. Deputatii decid ca alesii locali care au migrat politic NU isi vor pierde mandatele

T.d. | 24.02.2015

Pe aceeași temă

Alesii locali care au migrat la alte partide in baza Ordonantei 55/2014 – declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala – nu isi vor pierde mandatele, a decis, marti, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. PNL a anuntat ca va contesta decizia la CCR.

Comisia a dezbatut proiectul de respingere a Ordonantei 55 privind migratia alesilor adoptand un amendament al PSD care prevede ca "toate efectele juridice, poltice sau de alta natura produse ca urmare a exprimarii optiunii de catre primari, consilieri care urmare a Ordonantei 55 se pastreaza in integralitate".

Comisia a respins in schimb toate amendamentele PNL care prevedeau ca alesii locali care au trecut la alt partid sa-si piarda mandatele, iar sumele privind indemnizatiile incasate de acestia sa fie recuperate.

Vicepresedintele Comisiei ,Teodor Nicolescu (PNL) a declarat dupa sedinta ca PNL va sesiza Curtea Constitutionala daca acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei si al Senatului.

"S-a ajuns la concluzia ca, chiar daca efectele sunt neconstitutionale, ele trebuie sa-si produca efectele in ciuda deciziei Curtii Constitutionale si in ciuda oricaror principii elementare de drept. Eu va garantez ca vom sesiza CCR cu privire la legea de respingere a ordonantei, cand ea va fi adoptata si de catre Senat, daca nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia ca decizia CCR trebuie respectata", a spus Nicolescu, potrivit Hotnews.

In replica vicepresedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD) a precizat ca alesii locali nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa se creeze o instabilitate juridica.

"Primarii, consilierii nu-si pierd mandatele, pentru ca nu are rost sa creem acum o instabilitate juridica, cand vor unii sau cand vor altii", a spus Nica.

Plenul Camerei urmeaza sa se pronunte asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonantei 55, care a fost emisa inaintea alegerilor prezidentiale si prevedea ca pe o perioada 45 de zile alesii locali pot opta sa treaca la alt partid fara a-si pierde mandatul.

Curtea Constitutionala a decis insa ca aceasta ordonanta este neconstitutionala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22