Pentru supraviețuirea Guvernului Dăncilă PSD îi propune lui Ponta să preia șefia Camerei Deputaților

Laurentiu Gheorghe | 28.05.2019

PSD are marți trei reuniuni ca să stabilească strategia după dezastrul de la europarlamentare și „cazarea” lui Dragnea la Penitenciarul Rahova pentru 3 ani și 6 luni.

Pe aceeași temă

Social-democrații vor să-și conserve majoritatea parlamentară și să evite migrația parlamentarilor spre alte partide unde ar avea șanse să mai fie aleși în legislaturile viitoare.

La discuțiile de luni, liderii PSD au decis să-i ofere lui Victor Ponta de la ProRomânia, lucru confirmat de Ecaterina Teodorescu pentru Antena 3. Conducerea partidului va fi asigurată de Viorica Dăncilă până la viitorul congres care va desemna un nou președinte care să-i urmeze lui Liviu Dragnea.

Marți, social-democrați discută toate variatele pentru a-și păstra majoritatea parlamentară. Victor Ponta a recunoscut luni seară că este în discuții cu PSD pentru a prelua conducerea Camerei Deputaților în schimbul susținerii inițiativelor legislative PSD.

„Postul este vacant. Nimeni nu mai are majoritate, PSD nu mai are majoritate. Președinte poate fi de la orice partid. Noi avem 21 de deputați, dar asta nu înseamnă că nu ne dorim (n.r. ca PRO România să dea președintele Camerei Deputaților). Am discutat cu toată lumea. Eu sunt la al patrulea mandat de deputat și nu e cineva cu care să nu mă cunosc. Noul președinte trebuie să aducă o stare de normalitate. O să avem un candidat de la PRO România. Nu am discutat cu colegii mei dacă voi candida eu. O să discutăm miercuri. Dacă mi se va propune să candidez la șefia Camerei, o să mă gândesc, discut cu colegii mei și o să văd”, a spus Victor Ponta, pentru România TV.

Discuțiile de marți vizează și marginalizarea oamenilor apropiați lui Dragnea, precum secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, trezorierul cu probleme penale, Mircea Drăghici, deputatul Mitralieră Rădulescu și purtătorul de cuvânt, Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, în ședința CEx Viorica Dăncilă trebuie să stabilească numele celor trei propuneri pe care să le trimită șa Palatul Cotroceni pentru portofoliile rămase vacante: Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni. Surse politice spun că Ana Birchall ar fi propunerea pentru ministerul Justiției, doar că fiind vicepremier în guvernul actual, această numire ar putea fi considerată o restructurare guvernamentală.

Dăncilă a apărut luni în fața presei însoțită de mai mulți lideri ai PSD, între care Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Paul Stănescu, și de o parte a miniștrilor, și a anunțat că, potrivit statutului PSD, ea a preluat șefia partidului. Ea a susținut că PSD va trece cu bine peste aceste momente dificile, că este un partid unit și că nu există tabere. De asemenea, ea a spus că nu demisionează, iar Guvernul rămâne în picioare.

Gabriela Firea a lansat luni un apel la solidaritate în rândul social-democraților, spunând că ”Important este să nu ne sfâșiem între noi pentru putere”. ”Ne aflăm într-un moment de răscruce și avem de luat, sub presiunea evenimentelor recente, decizii importante, hotărâtoare pentru evoluția noastră ca partid, dar și ca doctrină politică”, a afirmat primarul Bucureștiului.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a declarat, luni, că PSD "sigur" nu va pierde majoritatea parlamentară, în urma rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare, și în lipsa susținerii UDMR pentru coaliția PSD-ALDE. Totodată, el a spus că tema justiției este un subiect încheiat pentru PSD: "Cred că este un subiect încheiat, închis poate de mult timp, numai că s-a dorit foarte mult să se țină acest subiect pe agenda publică".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22