Pe aceeași temă
Raspunsul UE referitor la criza gazului care a afectat deja mai multe state s-a lasat asteptat, iar cand a venit nu a fost ferm si nu este un raspuns concertat. Aceasta se datoreaza pozitiilor diferite pe care statele UE le au in politica energetica fata de Rusia. Doar o intrerupere de o perioada mai mare va crea o presiune suficienta ca UE sa actioneze asa cum o cere situatia creata, a declarat Alan Riley.
Expertul britanic, profesor de drept la London City University, specializat pe chestiuni ce privesc piata energetica a UE si cea rusa, crede ca aceasta criza va dura mai mult decat cea din 2006, chiar daca motivele invocate de Rusia sunt similare cu cele de atunci: furtul de gaze de catre Ucraina din conductele ce ii tranziteaza teritoriul.
Riley arata ca Nord Stream si South Stream nu stau la baza acestui conflict caci aceste proiecte au sanse destul de slabe de realizare, intrucat Gazprom nu isi mai permite sa le realizeze, costurile fiind extrem de ridicate si doar South Stream ar insemna un efort financiar de peste 20 de miliarde de dolari, conform Agentiei Internationale de Energie. Iar Gazprom are o datorie de peste 40 de miliarde de dolari. Acum, Gazprom se concentreaza pe obtinerea de capital pentru exploatarea de noi campuri de gaz.
Referitor la acuzatia de furt pe care a adus-o Rusia impotriva Ucrainei, Riley aminteste ca, intr-adevar, in 2001 unul dintre vicepremierii de atunci de la Kiev a declarat ca s-a furat gaz. Dar situatia este alta acum. "Se pare ca ucrainenii au stocat cantitati mari de gaze inainte de criza, asa ca de ce ar avea nevoie sa fure? Este foarte dubios si as cere mai multe dovezi din partea Rusiei inainte de a condamna Ucraina".
Problema este mai degraba de natura politica, a aratat Riley. "Este, insa, clar ca Rusia si d-l Putin, in special, au foarte putina consideratie fata de independenta statului ucrainean. Exista intotdeauna un context politic care este in joc si un interes in a pastra Ucraina in sfera de influenta rusa."
Cele mai afectate state de criza gazului sunt cele din Balcani, dar si state din UE ca Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Din acest motiv se considera ca actuala criza are si o semnificatie legata de traseul deja proiectatei conducte Nabucco. Legat de aceasta parere care devine din ce in ce mai vehiculata, Riley considera ca nu reprezinta un motiv al crizei sau vreo strategie a Rusiei. Printre tarile care vor fi tranzitate de Nabucco se numara si Turcia si ea afectata de criza.