Persoanelor fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina li se vor deconta cheltuielile

L. G. | 23.03.2022

Guvernul a adoptat o ordonanță care permite ca peroanelor fizice care găzduiesc refugiați să li deconteze 20 lei/zi pe persoană pentru hrană și 50 lei/zi pentru cazare.

Pe aceeași temă

Mecanismul prin care se vor face efectiv plățile va fi stabilit, ulterior, printr-o hotărâre de guvern.

Guvernul Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni sau apatrizi, aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea din bugetul Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea, în valore de 20 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană şi pentru cazare alţi 50 de lei, pe zi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că aceşti bani sunt acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor şi românilor care, fără să fi aşteptat neapărat o decizie în acest sens a autorităţilor, s-au grăbit încă din primele zile în care refugiaţii din Ucraina, din cauza agresiunii militare din ţara lor, au venit în ţara noastră.

„Şi-au deschis uşile, i-au primit pe vecinii şi prietenii ucraineni în casele lor şi iată că, prin această Ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau cel puţin să îşi dimineze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei cât şi a cazării”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, pentru că există speculaţii în privinţa beneficiarilor sumelor alocate de Guvern, „poate să confirme că, în continuare, sunt alocate sume inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde sunt refugiaţi, suma fiind de 100 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat cazat, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român, suma este de 50 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat.

Cărbunaru a mai arătat că mecanismul de decontare va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern, în care se va preciza şi perioada acordării acestei forme de sprijin pentru cei care benevol ajută refugiaţii.

Despre impactul bugetar, Dan Cărbunaru a afirmat că la acest moment, ştim că sunt aproximativ 80.000 de cetăţeni ucraineni pe teritoriul României, însă nu toţi sunt în locuinţele românilor.

„Există sumele necesare” a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22