Pesedizarea României va merge până la directorii instituțiilor descentralizate județene

E.b. | 30.07.2017

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat, la Bistriţa, că noul Cod Administrativ, prin care prefecţii şi subprefecţii pot fi membri de partid, va cuprinde şi instituţii deconcentrate, iar directorii acestora ar putea fi oameni politici.

Pe aceeași temă

 


Cu alte cuvine, ne putem aştepta la o pesedizare rapidă, pentru că ALDE, partidul din care face parte Viorel IIie nu este decât un apendice al PSD.

  
Adoptarea Codului Administrativ se află pe lista proiectelor care vor fi adoptate de Parlamentul României în următoarea sesiune parlamentară, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la sediul ALDE din Bistriţa, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

 

„Codul Administrativ a fost adoptat într-o primă lectură în Guvernul României şi, de asemenea, este cuprins în lista priorităţilor legislative pentru sesiunea din toamnă. Acest Cod Administrativ a fost gândit ca o prelungire a actului guvernamental în teritoriu. Atâta timp cât prefecţii sunt numiţi de către premier, în şedinţă de guvern, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi atâta timp cât ei sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu, un guvern politic, mie personal să pare logic să ne mai fardăm şi să nu ne mai dăm apolitici, când majoritatea prefecţilor provin din structurile partidelor politice”, a declarat Viorel Ilie, conform Mediafax.

 

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a explicat şi că noul Cod se va referi şi la o parte dintre directorii instituţiilor descentralizate din judeţe, care vor fi de asemenea numiţi pe criterii politice pentru a pune în practică politica guvernamentală la nivelul judeţului.

 

„Prin acest Cod Administrativ se va delimita palierul până la care se va coborî actul guvernamental şi este normal ca un director de direcţie a judeţului, care este de asemenea reprezentantul ministerului, să facă politica guvernamentală, să pună în aplicare programul de guvernare fără abatere. Aici suntem foarte fermi. Sunt câteva posturi la nivel de judeţ care vor fi cuprinse în acest program administrativ”, a mai spus ministrul Viorel Ilie.

 

 

Pensiile speciale

 

 

Viorel Ilie a mai declarat, la Bistriţa, că Guvernul caută soluţii, la rectificarea bugetară, pentru plata pensiilor speciale ale parlamentarilor, urmând să fie reduse o serie de cheltuieli de funcţionare de la nivelul ministerelor.

 

Întrebat, dacă Guvernul a reuşit să găsească resursele financiare necesare pentru plata pensiilor speciale ale foştilor parlamentari, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a răspuns că se fac economii în zona de funcţionare.

 

„Sunt discuţii legate de rectificarea bugetară. (...) Ca urmare a acestor discuţii există clar susţinere pentru tot ceea ce înseamnă investiţii şi se fac economii acolo unde se pot face, respectiv pe zona de funcţionare. Vă dau un exemplu: la ministerul pe care-l conduc avem avem cheltuieli cu închirierea de maşini, de şoferi, din aparatul de lucru. Am propus tăierea acestor cheltuieli şi prinderea unei sume într-un cuantum care va fi recuperat maxim un an şi jumătate din acest contract, pe investiţii respectiv să ne cumpărăm autoturismele noastre, fără să mai plătim chirie pe maşini, chirie pe garaj, chiar dacă această firmă este a RAPPS, o firmă guvernamentală” a răspuns Viorel Ilie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22