Peste 300.000 de români votaseră în străinătate până duminică dimineață

Laurentiu Gheorghe | 09.11.2019

Numărul românilor care au votat în străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale a depășit, duminică dimineață, pragul de 300.000. Prima zi de vot în diaspora a adus peste 77.000 de români la urne.

Pe aceeași temă

Cetățenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

UPDATE

A treia zi de vot în diaspora

Ora 08.11: Se înregistrau 300.405 de alegători din Diaspora care votaseră în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC).

838 de secții de votare au fost organizate în străinătate.

Cea mai mare prezență la vot este în continuare înregistrată la o secție din Londra, 2.573 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul. Prezență mare este și la secțiile din Chișinău și Bruxelles.

La polul opus, o secție de votare din Phenian (Republica Populară Democrată Coreeană) nu s-a înregistrat niciun vot, în timp ce la o secție din Solotvino (Ucraina) au votat patru români.

Ora13.07: Vot masiv în diaspora! Peste 150.000 de români au votat deja. Cei mai mulți români s-au prezentat la urne în Italia - peste 22.000, în Regatul Unit - peste 20.000, în Germania - peste 18.000 și în Spania - peste 15.500.

Ora 12.37: Vot masiv în diaspora! Peste 142.000 de români au votat deja. Cei mai mulți români s-au prezentat la urne în Italia - peste 21.000, în Regatul Unit - peste 19.000, în Germania - peste 17.000 și în Spania - peste 14.500.

Ora 12.12: Vot masiv în diaspora! 136.000 de români au votat deja. Cei mai mulți români s-au prezentat la urne în Italia - peste 19.000, în Regatul Unit - peste 18.000, în Germania - peste 15.700 și în Spania - peste 13.000.

UPDATE - A doua zi de vot, Ora 10:00 – Ritmul de vot se accelerează. Într-o oră au votat 6.000 de români din afara granițelor, totalul celor care s-au dus la urne depășind 88.000.

Ora 9:00 – În două ore au votat peste 3.000 de români din diaspora, numărul celor care au trecut pe la urne în afara granițelor depășind 82.000.

Urnele s-au deschis sau urmează să se deschidă peste tot la 7:00 ora locală.

Aproape 79.000 de români au votat la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale până sâmbătă la 07:00 ora României, când s-a încheiat practic prima zi de vot în afara ţării, prin închiderea secţiilor organizate în Americi: Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Statele Unite, Uruguay, Venezuela.

UPDATE - Până la ora 17.00 au votat peste 62 000 de români din străinătate. Dintre aceștia 25 000 au votat prin corespondență și 37 000 au votat în secțiile de vot din străinătate, transmite Digi 24.

La secțiile de vot din Roma și Berlin s-au format cozi de la primele ore.

Roma

coada vot alegeri prezidentiale romaSursa: Facebook.com/Mioara Moraru Cristea

Roma

Sursa foto: Facebook/Mioara Moraru Cristea

Berlin

Sursa foto: Cristian Ioan

UPDATE - 15:20 - Ministerul Afacerilor Externe a transmis că votul în Europa a început la ora 13.00, ora României și era în desfășurare în 770 de secții. De asemenea, o secție de votare din Herne, Germania, nu a putut fi deschisă, vineri, din cauza unor "elemente obiective".

"În acest moment, sunt deschise secțiile de votare din: Afganistan, Africa de Sud, Albania, Angola, Arabia Saudită, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Coreea, China, Cipru, Croația, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Etiopia, Filipine, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, India, Republica Indonezia, Israel, Italia, Irak, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malaysia, Malta, Maroc, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Nigeria, Olanda, Sultanatul Oman, Pakistan, Palestina, Polonia, Qatar, Federația Rusă, Serbia, Republica Singapore, Siria, Slovenia, Slovacia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Suedia, Regatul Thailandei, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zimbabwe, precum și secția de votare Perth, din Australia", a anunțat MAE.

UPDATE- 14:00. A început votul și la Bruxelles. Românii s-au așezat la coadă înainte de deschiderea urnelor pentru a vota la alegerile prezidențiale.

Europarlamentarul USR-PLUS, Nicu Ștefănuță, relatează într-o postare pe Facebook că politicieni, diplomați, funcționari de la Bruxelles sau simpli cetățeni au venit încă din prima zi la urne.

„A început votul! Este ora 12 la Bruxelles și deja s-a format o coadă în fața misiunii diplomatice a României. Participarea va fi mare, simt deja că după 26 mai, în 10 noiembrie vom avea o nouă sărbătoare a democrației românești.”, a scris Ștefănuță pe Facebook.

UDPATE - S-au deschis secțiile de votare din Spania, Italia, Franța, Germania sau Belgia.

Cele mai multe secţii de votare pentru români sunt în Spania – 143, în 99 de localităţi. În Italia au fost organizate 142 de secţii de votare, dintre care cinci la Roma, iar în Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare. Românii din Franţa pot vota la alegeri prezidenţiale 2019 în 50 de secţii.

UPDATE - ora 13.00 Liderii PNL au votat la Roma

Primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, au votat vineri la o secție de vot din Roma. A fost o decizie politică a PNL ca liderii săi să se afle în mijlocul românilor din diaspora.

„Am venit din respect pentru ei. Din respect pentru cei care, în urmă cu cinci ani de zile, l-au adus pe președintele nostru în fruntea statului. Am venit pentru cei care încă sunt alături noi și iubesc România în fiecare zi. Și-au adus copilașii, au participat cu zecile de mii, cu copilași în cărucioare, cu copii de mână, unii dintre ei născuți în diaspora, născuți în statele europene. (...) Se gândesc la România cu înfrigurare, cu pasiune și cu multă dragoste. Din respect pentru ei am venit”, a declarat Rareș Bogdan.


***

Românii din diaspora încep să îşi aleagă preşedintele. La 01.00, ora României, s-a deschis în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, ora României, secţia de votare din oraşul Auckland din Noua Zeelandă. Este, de altfel, singura din acea ţară, iar după ea se deschid cele şase din Australia.

Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, pot fi consultate pe site-ul MAE.

Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, se arată într-un comunicat MAE.

Candidații înscriși pe buletinele de vot, în ordinea stabilită prin tragere la sorți de către Biroul Electoral Central:

 1. Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal,

 2. Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară,

 3. Dan Barna - Alianţa USR-PLUS,

 4. Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România,

 5. Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat,

 6. Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională,

 7. Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc,

 8. Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie,

 9. John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română,

 10. Mircea Diaconu - Alianţa UN OM,

 11. Bogdan Marian-Stanoevici - independent,

 12. Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste,

 13. Viorel Cataramă - Dreapta Liberală,

 14. Alexandru Cumpănaşu - independent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22