Petre Roman, inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, aruncă vina pe forţele de ordine

E.b. | 25.12.2016

Petre Roman, fostul premier al României în iunie 1990, răspunde şi el, după Ion Iliescu, la inculparea formulată de procurorii militari în dosarul Mineriadei: infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii cred că fostul premier a jucat un rol principal în aducerea minerilor în Bucureşti, în iunie 1990.

Pe aceeași temă

 
 

Petre Roman spune că nu există dovezi care să-l incrimineze. Potrivit procurorilor, Petre Roman a fost una dintre persoanele vinovate de haosul creat atunci în Capitală şi care a dus la uciderea a patru oameni şi rănirea a peste o mie două sute, conform Digi24.ro.

 

 El  spune că este nevinovat.


Petre Roman: „O consider, până la urmă, absurdă. Nimic nu justifică această acuzaţie. Singurul lucru pe care îl doream noi era deschiderea traficului în cea mai grea zonă de trafic din Bucureşti, Piaţa Universităţii, fără ca noi să cerem încetarea protestelor. Protestele erau un lucru normal, firesc. Chiar dacă avuseseră loc alegerile”, a spus Petre Roman, la Digi 24.

 

 

 

 

Fostul şef al primului guvern post-decembrist spune că de vină pentru arestarea ilegală a aproape 1.250 de oameni sunt foştii şefi ai ministerului de interne.


„Pentru această chestiune, vinovaţi se fac cei care au organizat, adică Ministerul de Interne, respectiv ministrul de Interne şi Poliţia Capitalei care nu au procedat corect în multe situaţii. Răspunul meu a fost demiterea ministrului de interne”, mai spune el.


Petre Roman spune că procurorii nu au nicio dovadă că puterea instalată la Bucureşti după înlăturarea lui Nicoale Ceauşescu a avut vreo implicare în aducerea minerilor în Capitală, pe 14 iunie 1990.

 

 

"O sintagmă nefericită"


„Eram conştienţi că venirea a 8.000 de mineri în Bucreşti, pe străzile Capitalei, constituie un pericol extrem de grav. Eram perfect conştienţi. Nu ştiu şi nu există documente care să spună că eu şi guvernul meu am fost implicaţi în acţiunea minerilor”, adaugă Petre Roman.


26 de ani mai târziu, Petre Roman spune că discursul lui Ion Iliescu în faţa minerilor prin care acesta le cerea ortacilor să meargă în Piaţa Universităţii a fost un discurs nefericit.

 

„Ion Iliescu a folosit o sintagmă nefericită: Mergeţi şi plantaţi flori în piaţa Universităţii! Acest îndemn nu a fost potrivit. Cel mai potrivit era ca minerilor să li se spună ceea ce am gândit cu toţii: Măi fraţilor, nu era cazul să veniţi. Nu există un pericol pentru democraţie”, afirmă fostul premier.


*******

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
 

Faptele au fost anchetate din 1997 de procurori militari şi civili, în mai multe dosare în care au fost audiaţi sute de martori şi alte câteva zeci de persoane au fost puse sub învinuire, fără însă ca persoane care au fost în atenţia anchetatorilor să fie puse sub acuzare pentru cei patru morţi şi peste 1.200 de oameni bătuţi şi reţinuţi atunci ilegal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22