Petre Tobă, audiat la DNA în dosarul declasificării documentelor serviciului secret al MAI

E.b. | 04.10.2016

Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne, a venit marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat în dosarul în care este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli ilegale din fondurile operative.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: "M-am prezentat astăzi la DNA, ca de fiecare dată când am fost solicitat, şi mi s-a adus la cunoştinţă că s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declaraţie a actualului ministru. Ce pot să vă spun e că am respectat întru totul prevederile legii şi actualele norme în vigoare", a declarat fostul ministru de Interne, Petre Tobă, la ieşirea de la DNA, conform Mediafax.

 

Procurorii l-au chemat pe Petre Tobă la DNA pentru a-i aduce la cunoştinţă că s-a pus în mişcare acţiunea penală în dosarul în care este cercetat şi că i-a fost schimbată încadrarea juridică din suspect în inculpat.

 

Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a emis, luni, ordinele de punere la dispoziţie a fostului ministru Petre Tobă şi a foştilor şefi DIPI Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu, după ce DNA a comunicat ministerului că a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor în dosarul privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, conform News.ro.

 

MAI a arătat arată că, prin acte administrative emise, au mai fost puşi la dispoziţie şi alţi 11 poliţişti, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cadrul aceluiaşi dosar.

 

Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

 

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

 

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

 

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", au precizat procurorii înainte ca Tobă să-şi dea demisia.

 

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

 

Dosarul a fost supranumit "Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

 

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22