Petro Porosenko CONVOACA STATUL MAJOR MILITAR al Ucrainei. Tensiunile cresc in estul separatist al tarii

T.d. | 22.01.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Ucrainei a convocat o reuniune de urgenta a Statului Major militar al tarii. Decizia lui Petro Porosenko vine in vederea organizarii unei riposte la “agresiunea rusa”. Situatia din estul separatist al tarii a cunoscut o escaladare a tensiunilor in ultimele zile.

"Preşedintele şi comandanţii militari vor discuta despre mijloacele de regrupare a forţelor armate şi de încetare a agresiunii ruse", potrivit unui comunicat oficial, citat de Mediafax.

Peste 9.000 de militari ruşi se află pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, a declarat miercuri Petro Poroşenko.

"Avem peste 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi transportoare de trupe", a declarat Poroşenko la Forumul economic mondial, desfăşurat în oraşul elveţian Davos.

Armata ucraineană a anunţat marţi că a fost atacată direct de militari ruşi care ajută insurgenţii separatişti din sud-estul Ucrainei.
 

Putin nu va lua “vreun petic din Ucraina”

Vladimir Putin nu va lua “vreun petic din teritoriul Ucrainei”, a declarat presedintele Petro Porosenko. Prezent la Davos, in cadrul lucrarilor Forumului Economic, liderul de la Kiev a trasat prin tara sa o linie pentru “apararea democratiei si libertatii”.

Intr-un interviu publicat miercuri de ziarul elvetian Neue Zurcher Zeitung, Porosenko a afirmat ca: “Nu-i voi da nicio posibilitate lui Putin sa ne ia vreun petic din teritoriul Ucrainei”.

În opinia sa, "linia frontului pentru apărarea libertăţăii şi democraţiei se află în Ucraina".

Preşedintele ucrainean a mai declarat că şi-a reînarmat puternic ţara în aceste ultime luni.

"Începând din august şi până în ianuarie, am construit o armată foarte puternică. Peste 1.000 de tancuri şi vehicule blindate au fost livrate. În iunie nu mai aveam armată. Acum avem o armată", a subliniat el.
 

“NATO a ales calea confruntarii”

Kremlinul a lansat noi acuze, miercuri, la adresa Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Astfel, Moscova sustine ca NATO a ales calea confruntării în relația cu Rusia prin decizia de a rupe toate contactele cu această țară.

"NATO a ales calea confruntării. Rapiditatea cu care Alianța a rupt toate contactele cu Rusia, înghețând numeroase proiecte în cadrul Consiliului Rusia-NATO, proiecte care răspundeau intereselor reciproce, arată că mentalitatea de "război rece" persistă încă în gândirea partenerilor noștri din NATO", a afirmat șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit RIA Novosti.
 

Kievul acuza

Autoritatile ucrainene acuza Federatia Rusa ca ar fi trimis 700 de militari in estul separatist al tarii. Ar fi vorba despre doua grupuri de militari rusi care ar fi traversat frontiera catre Ucraina, potrivit purtatorului de cuvant al armatei ucrainene.

"Fiecare grup era format din 300 - 350 de militari", adaugă Andrei Lisenko, precizând că Rusia încearcă astfel să îi ajute pe insurgenţii proruşi.

Kievul şi NATO au acuzat in repetate randuri Rusia că a trimis militari pentru susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Moscova a respins toate acuzatiile.

De altfel, Kremlinul respinge acuzatiile Kievului, potrivit carora aproximativ 700 de soldati rusi ar fi intrat in estul Ucrainei pentru a oferi sprijin rebelilor separatisti. Ministerul rus al Apararii a catalogat, marti, afirmatiile ca fiind “de o absurditate totala”, potrivit AFP.

Acuzațiile de ieri (n.r. — luni) ale Kievului cu privire la așa-zisele incursiuni ale grupurilor de soldați ruși la frontiera ruso-ucraineană nu merită nicio reacție. Este o absurditate totală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konacenkov.

Potrivit acestuia, aceste “halucinații” ale autorităților ucrainene vizează să suscite simpatia susținătorilor lor occidentali, cu câteva zile înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, care se va desfășura de miercuri până sâmbătă.

Nu vom fi surprinși dacă același tip de acuzații se vor face auzite extrem de curând, de la înaltele tribune din Elveția, unde se derulează în fiecare an această mare reuniune economic”, a adăugat Konacenkov.

Joi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a anuntat, la un post de radio ucrainean, ca de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, din aprilie 2014, au fost ucis peste 5.000 de persoane.

"Situaţia se agravează cu adevărat. Se vede prin numărul tot mai mare de victime civile, care este foarte important. Numărul victimelor, potrivit ONU, este de peste 5.000 de persoane, iar cel al răniţilor este 10.000", a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE în Ucraina, Michael Bociurkiw, la postul ucrainean Radio News.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22