Philip Gordon: vizita specială a unui emisar american

Madalina Schiopu | 14.08.2012

Pe aceeași temă

Philip Gordon, adjunct pentru Afa­­ceri Europene şi Eurasiatice al se­cretarului de stat american, Hi­l­la­ry Clinton, a avut luni, 13 au­gust, întâlniri cu preşedintele sus­pendat Traian Băsescu, preşe­din­tele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. Mesajul transmis de Gordon, deosebit de clar, fusese dat publicităţii îna­intea vi­zitei de către De­par­ta­mentul de Stat: Gordon a venit „pentru a discuta îngrijorarea SUA referitor la recentele acţiuni ale guvernului, ce ameninţă me­canismul intern de control şi echi­libru şi slăbesc instituţile in­de­pendente“.

Oficialul american i-a transmis pre­şedintelui interimar că Wa­shingtonul este preocupat de evo­luţiile politice din România, în condiţiile în care SUA privesc România ca pe un prieten şi par­tener. La întâlnirea cu Victor Pon­ta, în faţa Palatului Victoria au avut loc manifestaţii ant­igu­vernamentale.

La sediul de campanie al lui Traian Băsescu, el a sosit însoţit de către ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

Philip Gordon s-a întâlnit, toto­dată, cu reprezentanţi ai so­cie­tăţii civile.

 

Cine e Philip Gordon

Philip H. Gordon a fost numit ad­junct pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat american în 2009, fiind res­ponsabil de relaţia cu 50 de ţări europene şi eurasiatice, precum şi de cea cu structuri precum NATO, UE şi OSCE. Anterior, Gor­don a deţinut po­zi­ţia de director pentru Afaceri Eu­ropene în Con­siliul de Securitate al Ad­minis­traţiei Clinton şi Se­nior Fellow al Institutului In­ter­naţional de Stu­dii Strategice din Londra.

În timpul campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama, Gordon a fost consilierul de politică ex­ternă al viitorului preşedinte.

Este doctor în studii in­ter­na­ţionale, diplomă acordată de Uni­versitatea Johns Hopkins. Vor­beşte franceza, germana, ita­lia­na şi spaniola, a scris nu­me­roa­se cărţi şi articole în care abor­dează relaţiile internaţionale. Co­laborează la publicaţii cu­nos­cute precum New York Times, Wa­shington Post, International He­rald Tribune şi Financial Times.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22