Piaţa Victoriei: Protestatarii au demontat scena şi gardurile aduse de Firea pentru târg

E.b. | 02.12.2017

O dispută a izbucnit sâmbătă între mai mulți protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei şi angajaţii Primăriei Capitalei, veniţi pentru a pregăti instalarea târgului organizat de municipalitate.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: În uralele protestatarilor, camioanele au luat din Piaţa Victoriei instalaţiile pregătite pentru Târgul de Crăciun

 

Mai multe camioane au luat din Piaţa Victoriei, sâmbătă după-amiază, instalaţiile pregătite pentru Târgul de Crăciun, după ce manifestanţii deja au demontat schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei.

 

Maşinile erau încărcate în timp ce manifestanţii scandau: "Nu cedăm, rezistăm!" şi "Demisia". De asemenea, ei au aplaudat strigând "Victorie!", transmite News.ro.

 

Cu aproape două ore în urmă, protestatarii au început dă demonteze schelele amplasate în piaţă.

 

UPDATE: Cei circa 300 protestatari au strigat Firea, Demisia si Elicopterul! (aluzie la fuga lui Ceausescu,) in momentul in care angajatii firmei organizatoare incarcau in camion echipamentele demontate, scrie HotNews.


 Firma ASC Systems a ridicat o parte din echipamentele demontate de protestatari.

 

UPDATE: "Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă. Nu vă puneţi cu românii! Uitaţi, le-am strâns frumos, doar să veniţi să le ridicaţi”, spun protestatarii din Piaţa Victoriei, potrivit News.ro.


Manifestanţii demontează schelele scenei din faţa Guvernului, au dărmâmat deja o parte din gardurile care împrejmuiesc locul şi împiedică în continuare angajaţii Primăriei să intre cu maşinile în piaţă pentru amenajarea târgului.


Numărul protestatarilor a început să crească.

 

UPDATE: Mai multi protestatari au inceput sa desfaca, in aplauzele celorlalti, schelele pe care apucasera sa le asambleze lucratorii Primariei Bucuresti pentru contestatul targ de Craciun decis de Gabriela Firea. Dupa ce le-au demontat le-au pus in ordine la marginea Pietei Victoriei 


Dupa ora 12.00 a avut loc un incident in care o persoana a spus ca a fost lovita de o alta, iar interventi a jandarmilor a dus la imbranceli. De asemenea, cateva persoane au fost ridicate de jandarmi si duse la sectia de politie. Protestatarii sunt nemultumiti si de decizia primarului general privind Targul de Craciun, considerat o incercaredeaopri protestele contr modificarii legilor justitiei si puterii.
 

"Asta e mitul lui Manole redefinit de PSD: ce construiesc ei noaptea, noi demontam ziua", a spus Vlad, un protestatar in varsta de 35 de an, citat de  HotNews.

 

 

 

UPDATE Un autovehicul al protestatarilor s-a instalat in mijlocul alveolei de la Piata Victoriei. De la gurile de metrou vin constant protestatari, iar activitatea pentru amenajarea Targului pare oprita momentan. Alti protestatari au inconjurat cu hartie igienica gardurile de protectie, conform HotNews.

  La aceasta ora sunt mai multe zeci de protestatari in fata Guvernului, unii dintre ei flutura steaguri tricolore.

UPDATE: O parte dintre protestatarii aflați în Piața Victoriei au intrat în conflict cu angajații Primăriei Capitalei care amenajează târgul de sărbători. Ei au împins gardurile de protecție și au încercat să intre pe partea carosabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

 

 "Vom rămâne în zonă cât va fi necesar. Nu vrem să se ajungă la acte de violență, la escaladarea unor conflicte și prezența noastră acolo trebuie să asigure un echilibru. În acest moment, ei sunt în continuare în zona centrală, folosesc portavocea, steagurile, dar situația este calmă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, citat de Agerpres.

 

Lucrătorii primăriei au fost întâmpinaţi de mai multe persoane cu steaguri tricolore şi cu portavoci, care scandau "Nu cedam Piaţa Victoriei!", "Firea, nu uita, piaţa asta nu-i a ta!" şi "Vrem spitale, nu târguri penale!", conform News.ro.

 

Aceleaşi scandări au putut fi auzite şi cu la protestul desfăşurat cu o seară în urmă, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.

 

Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că Târgul de Sărbători - Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 - 17 decembrie, în Piaţa Victoriei. PMB a anunţat că în cadrul acestui eveniment vor cânta  mai mulți artişti.

 

Primarul Gabriela Firea a explicat, miercuri, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului, afirmând că ”accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină”. Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi, făcând apel la spiritul Crăciunului, a îndemnat la bucurie în ”luna darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”.

 

Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide" a apărut mesajul "NU plecăm din Piaţa Victoriei!".

 

"Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată", au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

 

***************

 

Premierul Mihai Tudose a declarat că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste. Gabriela Firea spune că nu vrea să comenteze afirmaţiile premierului, preferând să îşi canalizeze "gândul şi energia" către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22