Pintea dă vina pe Iohannis pentru amânarea rezidențiatului. Ministerul Educației o contrazice

Dora Vulcan | 04.10.2019

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat de pe 17 noiembrie va fi amânat până în 8 decembrie.

Pe aceeași temă

Ea dă vina pe președintele Klaus Iohannis și pe refuzul acestuia de a numi interimarii propuși de Viorica Dăncilă, printre care și pe cel de la Ministerul Educației, spunând că nu are cine emite ordinul de organizare a concursului, fără să explice de ce, în aceste condiții, va putea fi organizat, totuși același examen, în decembrie.

Ministerul Educației, însă, o contrazice și spune că responsabilitatea organizării examenului aparține doar Ministerului Sănătății.

Contactaţi de Ştirile PRO TV, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei au transmis că responsabilitatea organizării exmenului de rezidenţiat revine Ministerului Sănătăţii.

Examenul ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie.

Potrivit ordinului de ministru, pentru anul 2019-2020 au fost stabilite 4.710 de locuri pentru rezidențiat.

“Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate”, spune Pintea, care omite să precizeze că ordinul pregătit de ea stabilește pentru anul 2019 - 2020 doar 4.710 locuri pentru rezidențiat.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătăţii organizează concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfăşoare sesiunea din anul acesta.

”Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, care presupune elaborarea a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (...) Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că situaţia ar fi putut fi evitată, iar “jocurile politice” nu trebuie să afecteze sistemul medical din România.

“Am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei, în baza propunerii transmise de premier la preşedintele României. Iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi ajuta semenii.

Această situaţie putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea. (...) De altfel, Curtea Constituţională a decis că preşedintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a revoca doi miniştri şi de a numi miniştrii interimari, după ce CCR a dat o decizie în acest sens, poate merge „spre penal”, menţionând că se va consulta cu juriştii pe acest subiect.

Ea a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care îl acuză pe președintele Iohannis că ”periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22