Plângere la CNCD împotriva lui Iohannis pentru „PSD a încercat să dea autonomie așa-zisei secuimi”

Laurentiu Gheorghe | 03.08.2020

Asociația Miko Imre, cu sediul în Sfântu Gheorghe a depus o plângere la CNCD împotriva președintelui Iohannis pentru declarații discriminatorii față de etnicii maghiari și la adresa liderilor UDMR.

Pe aceeași temă

Asociația pentru protecția drepturilor minoritatea, Miko Imre, a reclamat la CNCD o parte din declarația susținută de președintele Iohannis în cursul săptămânii trecute în care se amintește de proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, proiect ce a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu (PSD), relatează site-ul szekelyhon.ro, citat de G4Media.ro.

„Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie”, a declarat Klaus Iohannis, săptămâna trecută.

Asociația scrie textul sesizării către CNCD că „domnul Președinte prin rostirea acestor declarații acuzatoare la adresa UDMR devine recidivist, având în vedere recentele afirmații făcute cu ocazia adoptării tacite de către Camera Deputaților, al proiectului privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, în urma cărora a și primit amenda de 5000 de lei”.

Comportamentul președintelui, mai scrie Asociația Miko Imre, „nu poate fi calificat altfel decât ca unul al cărui scop imediat este incitarea publicului la ură și/sau discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, adică, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România”.

În sesizarea făcută de Asociația Miko Imre la CNCD se mai arată că președintele României, „în loc să caute soluții pentru instaurarea unei balanțe ferme și viabile între diferitele comunități ale țării și să le reprezinte pe acestea cu cinste și echidistanță, adâncește conflictul dintre cetățenii minoritari și majoritari, aducând acuzații false la adresa liderilor de etnie maghiară”.

CNCD l-a amendat, pe data de 20 mai, pe președintele Klaus Iohannis, cu 5000 de lei pentru declarațiile despre maghiari și pe fostul președinte Traian Băsescu pentru o serie de afirmații despre romi.

Președintele Iohannis a contestat în instanță sancțiunea dată de CNCD, caracterizând-o ca fiind „profund politică”. Șeful statului a acuzat PSD la sfârșitul lunii aprilie că ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22