Planul infracţional iniţiat de Florian Walter, «crimă perfectă». DIICOT clasează acuzaţii

E.b. | 04.11.2016

Procurorii DIICOT au fost nevoiţi să claseze mai multe acuzaţii de delapidare în cazului lui Florian Walter şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul fraudării clubului de Fotbal U Cluj .

Pe aceeași temă

 

 

DICOT nu au putut cerceta modalitatea de aducere a jucătorilor Mendy, Nwakaeme, Galamaz şi Bornescu, pentru că aceştia au evoluat în echipamentul echipei clujene fără să fie înregistraţi în documentele contabile, conform News.ro.

 

Anchetatorii arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pentru fapte de delapidare pe Florian Walter patronul clubului de fotbal U Cluj, că aducerea în echipă a patru jucători de fotbal nu a putut fi investigată pe motiv că achiziţiile nu au fost înregistrate în evidenţele contabile.

 

"În cauză, cercetările au privit, iniţial, şi actele de delapidare cu privire la jucătorii de fotbal Mendy Gaston, Nwakaeme Anthony Nnaduzor, George Daniel Galamaz, Bornescu Mircea Alexandru, reţinute sub diferite participaţii în sarcina învinuiţilor Walter Florian, Mărginean Ioan şi Capră Daniel, însă din analiza documentelor contabile ale FC Universitatea Cluj şi a concluziilor raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit a rezultat că aceşti jucători nu au fost înregistraţi în evidenţa contabilă a clubului, întrucât figurau ca jucători liberi de contract la momentul când au ajuns la Clubul U Cluj”, arată procurorii DIICOT.

 

Anchetatorii susţin că nu se poate stabili că aceşti jucători pot fi încadraţi în categoria activelor societăţii, pentru a putea fi făcută o legătură de cauzalitate între acţiunea de cedare a acestora cu titlu gratuit către Clubul Petrolul Ploieşti şi generarea unui prejudiciu direct în dauna FC Universitatea Cluj.

 

 

Retragerea acuzaţiilor

 

 

Astfel, procurorii au dispus retragerea acestor acuzaţii din conţinutul infracţiunii continuate de delapidare, puse în sarcina lui Florian Walter şi a celorlalţi inculpaţi.

 

Florian Walter a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Cluj pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul delapidării clubului de fotbal Universitatea Cluj. Acesta este acuzat că, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi din dosar, a transferat, cu titlu gratuit, 11 jucători de valoare ai clubului la FC Petrolul Ploieşti SA.

 

Totodată, au fost trimişi în judecată şi Daniel Capră, Ioan Mărginean şi Marius Adrian Nicolae.

”În cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de  administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

 

Pe mai multe paliere

 

 

Procurorii susţin că, de la începutul anului 2012 până în toamna acestui an, Florian Walter şi ceilalţi trei inculpaţi „au desfăşurat în mod coordonat, pe o perioadă determinată, în diferite modalităţi de participare, o activitate infracţională complexă”, fiecare dintre ei având un rol precis şi atribuţii clare.

 

Anchetatorii mai spun că planul infracţional prin care a avut drept consecinţă prejudicierea Clubului U Cluj, iniţiat de Florian Walter şi pus în aplicare împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, a fost organizat pe mai multe paliere de activitate.

 

Astfel, FC Petrolul Ploieşti SA a fost preluat şi folosit, prin persoane interpuse, de către Florian Walter, pentru ca acesta să coordoneze activitatea clubului şi să transfere gratuit în mod nejustificat o parte din activele care aparţineau FC Universitatea Cluj SA.

 

Procurorii susţin că Florian Walter a utilizat în interes personal, activele din FC Universitatea Cluj SA, respectiv 11  jucători de fotbal, ”pe care i-a transferat în mod fraudulos către FC Petrolul Ploieşti SA, în detrimentul FC Universitatea Cluj SA, cu ajutorul celorlalţi participanţi, inculpatul Walter Florian apreciind că, în calitate de acţionar majoritar şi director general, poate utiliza în interes personal activele societăţii, contrar intereselor economice ale clubului şi fără a respecta dispoziţiile care reglementează organizarea, funcţionarea şi conducerea unei societăţi pe acţiuni cum este cazul  societăţii FC Universitatea Cluj SA”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

 

Walter, interese directe

 

 

Apoi, s-a stabilit modul în care urmau să fie mutaţi gratuit cei 11 jucători de fotbal de valoare de la FC Universitatea Cluj SA  către FC Petrolul Ploieşti SA, ”cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA, întrucât aceşti jucători aveau o reală valoare de piaţă şi puteau aduce în continuare beneficii materiale şi profesionale clubului de fotbal U Cluj”, potrivit procurorilor.

 

După care s-au întreprins „activităţi de determinare” a fotbaliştilor ca să plece de la FC Universitatea Cluj SA şi să meargă la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi contractele cu U Cluj se aflau în derulare şi nimeni nu a făcut demersuri pentru rezilierea acestora, „aceste activităţi fiind efectuate pentru a putea dispune, în mod nejustificat, de serviciile acestor jucători de fotbal, cotaţi cu valoare ridicată, la FC Petrolul Ploieşti SA, unde inculpatul Walter Florian avea interese directe, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA”, mai spun anchetatorii.

 

Procurorii mai spun că Florian Walter a fost iniţiatorul şi liderul grupului infracţional, timp în care ceilalţi trei inculpaţi au fost executanţi pe diferite paliere ale activităţii infracţionale, fiecare având o activitatea concretă în delapidarea clubului de fotbal.

 

”În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat în dauna FC Universitatea Cluj SA, în sumă de 2.494.375 euro, echivalentul a 11.121.562 lei”, potrivit DIICOT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22