Plenul CSM a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019

Laurentiu Gheorghe | 05.03.2019

CSM și-a motivat avizul negativ prin faptul că instituția și-a menținut poziția în ce privește dispozițiile care exced propunerile formulate de Consiliu.

Pe aceeași temă

Președinta CSM, Lia Savonea, preciza, vineri că, inițial, CSM a cerut modificarea legilor justiției în ce privește admiterea în magistratură și promovarea la Înalta Curte, dar că proiectul de OUG 7 promovat de Tudorel Toader a cuprins și alte solicitări decât cele solicitate de CSM, ”modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

„OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a spus că proiectul de OUG al lui Tudorel Toader trebuie să primească aviz negativ.

„Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Asta, după ce, anul trecut, lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a patra OUG, vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această chestiune? Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei voi să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta este situația", a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, citat de Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22